időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Átlépte az ukrán határt az orosz haderő + videó

Magyar Nemzet
2022.02.21. 23:23 2022.02.22. 11:25
Átlépte az ukrán határt az orosz haderő + videó

Katonai egységeket vezényel Oroszország a két kelet-ukrajnai szakadár tartomány, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság területére – írta az orosz RT című hírportál. Mint arról korábban portálunk is beszámolt, néhány órával korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, a lépésről korábban már Emmanuel Macron francia államfőt és Olaf Scholz német kancellárt is értesítette. 

Az RT információit megerősítette a Financial Times és a Guardian tudósítója is. A sajtóhírek szerint 

Putyin közvetlenül a két szakadár terület elismerése után arról rendelkezett, hogy orosz katonák vonuljanak be „Kelet-Ukrajna két korábbi tartományába »békefenntartó« céllal. 

Emellett arról is rendelkezett az orosz elnök, hogy a külügyminisztérium hivatalosan is vegye fel a diplomáciai kapcsolatot a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal.

– Kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében – indokolta a döntést az orosz elnök az országhoz intézett, hétfő este bemutatott videoüzenetében. Az MTI szerint azzal érvelt, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a kommunistátlanítás jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi kommunistátlanítást akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Borítókép: Az orosz-ukrán egyesített ellenõrzõ és koordináló központ (JCCC) tagjai egy tüzérségi lövedék által okozott krátert vizsgálnak egy megrongálódott lakóház közelében a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében fekvõ Vrubivka közelében 2022. február 17-én. Az orosz kormány által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ezen a napon azzal vádolták a kijevi kormánycsapatokat, hogy az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet a területükre. (Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Háború Ukrajnában

Morawiecki: Varsó csak akkor támogatja harci gépekkel Ukrajnát, ha a NATO dönt erről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.