Ez lehet a magyarázat az alacsony koronavírus-esetszámokra Afrikában

A két kimutatás nagy hatással lehet a közelgő Európai Unió és Afrika közötti brüsszeli csúcstalálkozón elhangzó tárgyalásokra.

Forrás: The Washington Post2022. 02. 18. 14:15
Mobile team Covid vaccine drive
epa09623554 A man waits for a Pfizer Covid-19 vaccination from a mobile team of health workers at the Masiphumelele Community Center, in Cape Town, South Africa, 07 September 2021. A mobile team of specialist health workers from the City of Cape Town in conjunction with various NGOs and government is moving around the province, targeting low coverage areas and areas that are far away from fixed vaccination centers in a bid to increase the rate of vaccination in South Africa. Local scientists are monitoring the C.1.2 variant as a variant of interest as it has spread across South Africa but has been detected at low frequency. To date, there are around 100 sequences of C.1.2 reported globally since the variant was first detected in South Africa in May this year. EPA/NIC BOTHMA *** Local Caption *** 57157844 Fotó: NIC BOTHMA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két új tanulmány adhat magyarázatot az eddig kevésbé feltárt alacsony Covid esetszámokra, melyeket Afrikában regisztráltak. A két kimutatás nagy hatással lehet az Európai Unió és az Afrikai Unió közötti brüsszeli csúcstalálkozón elhangzó tárgyalásokra, melynek egyik kiemelt témája egy dél-afrikai mRNS kutató labor létesítése – olvasható a Washington Post cikkében.

Az egyik kimutatás alapján, a Covid–19-cel fertőzöttek számát nem pontosan mérték fel az egész kontinensen, a másik tanulmány Kenya haláleseteinek számát tárta fel, amelyben kimutatták, hogy a halálozások száma alaposan eltérhet a valós adatoktól. Ugyan egyik tanulmány sem változtatja meg a járványról alkotott eddigi képet, mégis felhívták a figyelmet több járványügyi intézkedés hiányára a kontinensen.

Afrikában az emberek 83 százaléka még mindig nem kapott egyetlen oltást sem

 – mondta el Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kedden a németországi Vaccine Equity for Africa elnevezésű rendezvényen.

Hozzátette: 

ez nemcsak erkölcsi kudarc, hanem epidemiológiai kudarc is, amely ideális feltételeket teremt az új változatok megjelenéséhez.

A koronavírus a Föld szinte minden szegletét feldúlta, beleértve az olyan gazdag országokat is, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia. A világ népességének egyötöde él Afrikában, de a kontinensen csak egy kis töredékét igazolták a koronavíruseseteknek. Az Our World in Data szerint február közepére 

globálisan rögzített és igazolt Covid–19-es esetek mindössze 2,7 százalékát találták meg Afrikában.

Ennek azonban nem mellékesen az is lehet az oka, hogy a nyugati országokban könnyű a koronavírustesztekhez hozzájutni és a fejlett egészségügynek köszönhetően pontosan követhető az esetszámok alakulása. Ezt támasztja alá egy 2021 szeptemberében végzett felmérés, melyet az Afrikai lakosság körében végeztek – ez kimutatta, hogy az alacsony átoltottsága ellenére, a vizsgált népesség 65 százaléka rendelkezik már antitestekkel a szervezetében, amelyből arra következtettek, hogy 

az afrikai lakosság jelentős része tünetmentesen eshetett át a járványon.

Így a kontinensen eddig igazolt 8,2 millió esethez képest a valós esetek száma akár 800 millió is lehet. 

Borítókép: Egy dél-afrikai férfi Pfizer Covid–19 elleni oltásra vár a Fokvárosban található Masiphumelele Közösségi Központ előtt, 2021. szeptember 7-én (Fotó: EPA/Nic Bothma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.