KMKSZ: Az ukrajnai kisebbségek jogainak helyreállítása hozzájárulna a békéhez

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szerint fegyveres úton nem lehet rendezni a felgyülemlett konfliktusokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 22. 16:47
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban fejezi ki aggodalmát az Ukrajna körzetében fokozódó háborús feszültség miatt, rámutatva, hogy az atomfegyverek korában fegyveres úton nem lehet rendezni a felgyülemlett konfliktusokat.

A KMKSZ elnöksége kedden kiadott nyilatkozatában felszólítja a nagyhatalmak vezetőit és az ukrán kormányzatot arra, hogy tegyenek meg mindent a háború elkerülése, a problémák békés úton történő rendezése érdekében.

A dokumentumban rámutatnak, hogy Ukrajnának az utóbbi években elfogadott törvényei nem teszik lehetővé a kisebbségvédelem terén kötött nemzetközi egyezmények végrehajtását.

Az ukrajnai kisebbségek nyelvi, oktatási jogainak visszaállítása jelentős mértékben hozzájárulhatna a béke és a stabilitás megőrzéséhez

áll a nyilatkozatban. Kijev a 2019-ben elfogadott ukrán államnyelvi törvénnyel, a 2017-es oktatási törvénnyel, illetve a 2021-ben hatályba lépett őshonos népekről szóló törvénnyel fokozatosan felszámolja az Ukrajnában élő kisebbségek alapvető jogait. 

A jogszabályok elsősorban az ukrán területen élő oroszokat vették célba, ám az összes többi nemzeti kisebbséget, köztük a kárpátaljai magyarságot is meglehetősen hátrányosan érintik.

A KMKSZ ugyanakkor közleményében hozzátette: a megalapozatlan vádak alapján megkezdett bűnvádi eljárások ellenére továbbra is kész részt vállalni egy stabil, működőképes megyei tanácsi többség kialakításában.

A szervezet elnöksége továbbá elmondta: a jelenlegi feszült helyzetben felelőtlennek tartja azokat a támadásokat, amelyek nemrégiben a kárpátaljai megyei adminisztráció vezetőjét érték a népek testvériségéről tett kijelentései okán, valamint a megyei közgyűlés elnökét a budapesti látogatása miatt amelyet rendkívül eredményesnek és előremutatónak tart a KMKSZ.

A KMKSZ elnöksége emlékeztet arra, hogy a megyei közgyűlés KMKSZ-frakciója megszavazta a területi alapon szerveződő helyi önvédelmi egységek megyei költségvetésből történő finanszírozását, ugyanakkor felhívja az illetékesek figyelmét, akadályozzák meg, hogy fegyverek kerülhessenek bűnözők, szélsőséges erők kezébe, és hatáskörükön belül mindent tegyenek meg a közbiztonság szavatolásáért.

Üdvözöljük és köszönjük Magyarország kormányának Kárpátalja infrastrukturális fejlesztésére irányuló támogatásait, melyeket Magyar Levente miniszterhelyettes jelentett be látogatása során

– írták a közleményben, hozzátéve:

Reménykeltőnek tekintjük az Európai Bizottság azon szándékát, hogy jelentős támogatásban kívánja részesíteni az Európai Unió és Ukrajna határtérségének infrastrukturális fejlesztését, melyről Várhelyi Olivér bővítési biztos tájékoztatta Bocskor Andrea európai parlamenti képviselőt és Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét.

Borítókép: Kárpátaljai magyar iskola diákjai (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.