Lukasenka kész orosz atomfegyvereket befogadni

A jelenleg zajló hadgyakorlat után sem orosz katonák, sem orosz fegyverzet nem marad Belaruszban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 17. 17:35
null
Breszt, 2022. február 11. Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételrõl készített kép orosz és fehérorosz katonai jármûvekrõl a fehéroroszországi Breszt régióban fekvõ egyik gyakorlótéren 2022. február 11-én. Az orosz és a fehérorosz fegyveres erõk Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnéven kezdtek közös hadgyakorlatot. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hadgyakorlat célja a külsõ agresszió elrettentésének és visszaverésének gyakorlása védelmi mûvelet keretében, valamint a terrorizmus elleni küzdelem és a Szövetségi Állam érdekeinek védelmében. MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök csütörtökön ismét kijelentette, hogy kész atomfegyvereket befogadni országa területére, ha Minszket a nyugati országok részéről fenyegetés éri. A Minszktől délre fekvő Aszipovicsi településen lévő katonai támaszpontra látogatva, ahol a Szövetségi Eltökéltség–2022 kódnevű közös belarusz–orosz hadgyakorlat zajlik, Lukasenka újságírók előtt kijelentette, hogy

szükség esetén nemcsak atomfegyvereket vonultatnak fel az ország területén, de nukleáris szuperfegyvereket is, hogy megvédelmezzék a területüket.

Erre akkor kerülhetne sor, ha Belarusz riválisai és ellenlábasai „ostoba” intézkedéseket hoznának – jelentette ki. Minszk a nyugati országok és Moszkva között az ukrajnai helyzet miatt kialakult válságban Oroszország szoros szövetségese. Lukasenka kijelentette, hogy Belarusz Minszktől keletre vagy délre orosz Sz–400 típusú légvédelmi rakétarendszert telepíthet, „utána majd meglátjuk, mi történik Kijevben, Varsóban és így tovább”.

Hozzátette, hogy a volt szovjet köztársasában jelenlegi is van Sz–400-as rakétarendszer, amelynek a kezelését most tanulják a belarusz katonák, de szükség esetén még párat beszereznek. Az elnök kijelentette, hogy a hadgyakorlat után az orosz lőszer egy része Belaruszban maradhat, és vagy vásárolnak, vagy ajándékba kapnak Iszkander típusú rakétákat, de nem csak azt.

Azt is kijelentette, hogy nincs szükség állandó orosz támaszpontokra belarusz területen, mert vészhelyzet esetén az orosz hadsereg bevonul a szomszédos országba.

Oktatóközpontokat azonban létrehoznak, ahol a belarusz fegyveres erők elsajátíthatják a modern orosz technika, így az Iszkander rakéták kezelését.

Lukasenka a BelTA fehérorosz állami hírügynökség jelentése szerint közölte, hogy pénteken Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal a hadgyakorlat további szakaszairól. Mint mondta, a két elnök pénteken dönt a belarusz hadgyakorlaton részt vevő orosz katonák kivonásáról. A hadgyakorlat február 20-ig tart.

Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy a hadgyakorlat után sem orosz katonák, sem orosz fegyverzet nem marad Belaruszban.

A NATO-főtitkár szerint harmincezer orosz katona, vadászrepülők, Iszkander rakéták és Sz–400 légvédelmi rakétarendszerek vesznek részt a hadgyakorlaton, amelyet Jens Stoltenberg a hidegháború utáni legnagyobb belarusz katonai felvonultatásnak nevezett.

Borítókép: Orosz és belarusz katonai járművek a belarusz Breszt régióban fekvő egyik gyakorlótéren 2022. február 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.