Manfred Weber szerint nem a magyar kormányon múlt az oroszok kizárása a SWIFT-ből

Németország az utolsó uniós partner, amely nem ért egyet Oroszország SWIFT-rendszerből való kizárásával, ismerte el az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője. Manfred Weber ezzel igazolta a hivatalos magyar álláspontot, és hiteltelenítette az ellenzéki narratívát – olvasható a Mandiner oldalán.

Forrás: Mandiner.hu2022. 02. 26. 21:13
WEBER, Manfred
Strasbourg, 2020. február 12. Manfred Weber, az Európai Parlament (EPP) néppárti frakciójának vezetõje az uniós testület plenáris ülésén Strasbourban 2020. február 12-én. A parlament az Európai Tanács február 20-i rendkívüli ülését készíti elõ, amelynek központi témája a 20212027 közötti idõszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés, az úgynevezett többéves pénzügyi keret lesz. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával

– írta Twitter-bejegyzésében Manfred Weber. (Időközben egyébként már Németország is jelét adta annak, hogy adott körülmények között hajlana Oroszország kizárására a SWIFT-ből.)

A német politikus ezzel igazolta: a baloldal által épített narratívával ellentétben nem Magyarország gátolta az erős szankció elfogadását Oroszországgal szemben. 

Mint ismeretes: az orosz–ukrán háború csütörtök kora reggeli kirobbanását követően számos ország jelentett be szankciókat Vlagyimir Putyinnal, az orosz politikai és gazdasági elittel, valamint Oroszországgal kapcsolatosan. Sokáig ezek között valószínűsítették azt is, hogy a nemzetközi pénzügyekben rendkívüli jelentőségű SWIFT-rendszerből kizárják majd Oroszországot, ami a várakozások szerint komoly csapást jelenthetne Moszkvának – emlékeztet a Mandiner cikke.

A szankciókról döntő rendkívüli uniós csúcson azonban ez a lépés kimaradt az állam- és kormányfők által támogatott, majd hivatalosan a külügyminiszterek által elfogadott csomagból.

A döntést követően érzelmes üzenettel rukkolt ki Donald Tusk, a lengyel ellenzék vezetője, az Európai Néppárt első embere, aki a tanácskozás után azt írta közösségi oldalán:

Ebben a háborúban minden valóságos: Putyin őrülete és brutalitása, az ukrán áldozatok, a Kijevre hulló bombák. Csak a szankcióink nem igaziak. Szégyelljék magukat azok az EU-s kormányok, amelyek megvétózták a határozott döntéseket (Németország, Magyarország, Olaszország).

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több alkalommal is tagadta, hogy hazánk blokkolná Oroszország kizárását a SWIFT-rendszerből. Hasonlóképpen nyilatkozott a lengyel miniszterelnök is. Mateusz Morawiecki a Twitter-oldalán azt közölte:

szombaton is tárgyalt Orbán Viktorral, aki támogatásáról biztosította az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, beleértve a SWIFT letiltását.

A magyar miniszterelnök szintén azt hangoztatta, hogy Magyarország együtt mozog az Európai Unióval az orosz szankciókat illetően. Szombat délután, a magyar–ukrán határon tett látogatásakor Orbán Viktor kijelentette: rémhír és dezinformáció, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi az orosz bankok pénzügyi elszigetelését – idézi fel a Mandiner.

– Készüljenek fel, hogy háborúban a dezinformáció általános (…). Magyarország a csütörtöki uniós csúcson világossá tette, hogy minden szankciót, amiben egyetértés van az unióban, támogatunk. Mi nem blokkolunk semmit

– fűzte hozzá a miniszterelnök.

Ezt ismerte most el Manfred Weber is. A politikus a Twitter-oldalán a következőket írta: 

Az a tény, hogy a német kormány az utolsó uniós partner, amely még nem ért egyet Putyin és Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásával, nagyon elgondolkodtató. Ez nem fest jó képet az országunkról egy olyan időszakban, amikor az európai értékeinkért folytatott küzdelemről van szó.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Manfred Weber (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.