Szijjártó Péter New Yorkban mindent elkövet a béke érdekében

Szijjártó Péter szombaton az ENSZ vezetőivel tárgyal arról New Yorkban, hogy miként járulhatnak hozzá egy mielőbbi orosz–ukrán közvetlen tárgyaláshoz a béke érdekében.

Forrás: MTI, Facebook/Szijjártó Péter2022. 02. 26. 19:52
SZIJJÁRTÓ Péter
Újhartyán, 2022. február 15. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a REHAU-Automotive Kft. újhartyáni üzemének felavatásán 2022. február 15-én. A lökhárítók gyártásával foglalkozó cég ötvenmilliárd forintos beruházásával 720 új munkahely jön létre. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában közölte: szombaton Abdulla Shadiddal, az ENSZ-közgyűlés elnökével és Rosemary A. DiCarlóval, az ENSZ főtitkárhelyettesével találkozik.

Délelőtt a NATO-együttműködésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettessel, valamint az ukrán elnöki adminisztráció vezetőivel egyeztetett, akiknek ismertette New York-i programját.

Szijjártó Péter aláhúzta, az ENSZ-vezetőit arra kéri, járjanak közbe az orosz félnél, hogy vállalják a tárgyalást az ukrán oldallal, hogy minél előbb béke lehessen.

Kiemelte, a magyar emberek békét szeretnének, Magyarország pedig abban érdekelt, hogy minél előbb véget érjen a háború és béke legyen a szomszédságában.

– A háború befejezése érdekében minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a szemben álló feleknek – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: az elmúlt napokban érkeztek hírek arról, hogy mindkét fél hajlandó lenne tárgyalni.

A miniszter megerősítette, péntek este felhívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, majd Andrij Jermakot, az ukrán elnöki adminisztráció vezetőjét, és jelezte, hogy Magyarország, Budapest készen áll mindkét delegáció fogadására és a tárgyalás biztosítására.

Magyarország ott segít, ahol csak tud

A tárcavezető beszámolt arról is, egyelőre egy magyar nemzetiségű halálos áldozatról tudnak Ukrajnában, az elhunyt családjának pedig segítséget nyújtanak.

Közölte továbbá, hogy Kijevből úton van Magyarországra egy konvoj, amelyben a civilek mellett a nagykövetség munkatársai, újságírók, valamint két nemzetközi szervezet munkatársai is helyet kaptak.

Szijjártó Péter tájékoztatása alapján a magyar–ukrán határon szombat reggeltől lehet komoly menekültáradatot látni.

Kifejtette: Záhonynál hajnalban 250-300 autó torlódott fel, Lónyánál mintegy 300 méteres, Beregsuránynál már három és fél kilométeres, Barabásnál pedig két kilométeres az autósor és sok a gyalogos, ahogy Tiszabecsnél is.

– A magyar beengedőkapacitás mind az öt ukrán–magyar határátkelőhelyen teljes létszámmal működik – tette hozzá.

– Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeteki állampolgárok ügyében is – tette hozzá.

A miniszter aláhúzta, Magyarország mindenkinek segít, a jogszerűen Ukrajnában tartózkodó külföldieket vízumkötelezettség nélkül beengedik az országba, továbbá az ország vállalta sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is.

Baloldali hazugságok

Szijjártó Péter egészen elképesztőnek nevezte, hogy magyar és külföldi újságírók, valamint politikusok álhírgyárakat működtetnek a jelenlegi háborús helyzetben, és olyan hazugságokat terjesztenek, amelyeknek semmi köze nincs a valósághoz.

– Magyarország nem blokkol semmilyen szankciós intézkedést, minden egységes európai döntésnek a részese volt, és ez így lesz a jövőben is – jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter arra kérte a magyar baloldali politikusokat, a magyar baloldali sajtót, valamint a nemzetközi politikai szereplőket és sajtót, hogy ne terjesszenek hazugságot Magyarországról.

– A magyar baloldal rendkívüli veszélyt jelent Magyarországra, ugyanis először magyar katonákat akartak küldeni Ukrajnába, a miniszterelnök-jelöltjük világosan beszélt erről, majd a szankciókról terjesztett valótlanságokat – fejtette ki Szijjártó Péter.

Kiemelte:

az ilyen álhírek alkalmasak arra, hogy a „szélsőséges alakokat” az Ukrajnában élő magyarok ellen fordítsák, akik így erőszakos cselekmények áldozatai lehetnek.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, vasárnap a záhonyi határátkelőnél találkozik Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, aki rendkívül korrekten mindenben együttműködik a helyi magyar képviseletekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.