Moszkva hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával

Hszi Csin-ping telefonon kérte Vlagyimir Putyint, hogy üljön le tárgyalni Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico.eu, MTI2022. 02. 25. 13:50
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovó, 2022. február 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz biztonsági tanács tagjaival a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2022. február 18-án. MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij Fotó: Alekszej Nyikolszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken telefonon egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és elmondta: Oroszország hajlandó magas szintű tárgyalásokat folytatni Ukrajnával. A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közreadott közlemény szerint Putyin elmondta: „az Egyesült Államok és a NATO hosszú ideje figyelmen kívül hagyta Oroszország jogos biztonsági aggályait, több alkalommal megszegték ígéreteiket, és folytatták a terjeszkedést keleti irányba”.

− Elengedhetetlen, hogy elfelejtsük a hidegháborús mentalitást, figyelembe vegyük és tiszteletben tartsuk minden ország jogos kérését saját biztonságára tekintettel, valamint hogy kialakítsunk egy kiegyensúlyozott, hatásos és fenntartható európai biztonsági mechanizmust − mondta Hszi Csin-ping kínai elnök. 

Az államfő pénteken azzal a céllal hívta fel Vlagyimir Putyint, hogy meggyőzze, hagyja abba az Ukrajnával folytatott háborút és üljön tárgyalóasztalhoz − az általa nem legitim vezetőnek tartott − Volodimir Zelenszkijjel. 

− Kína támogatja Oroszországot és Ukrajnát abban, hogy tárgyalások útján oldják meg a konfliktust. Peking minden ország területi integritását és szuverenitását tiszteletben tartja

− emelte ki a kínai elnök, majd hozzátette: Peking mindenkivel együtt fog működni annak érdekében, hogy egy közös, átfogó, kooperáción alapuló és fenntartható biztonsági rendszert lehessen kialakítani nemzetközi szinten.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.