időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Orbán Viktor: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak

Tóth Loretta
2022.02.21. 23:42 2022.02.22. 11:24
Orbán Viktor: Magyarország részese a közös uniós álláspontnak

Ma este telefonon egyeztettem az Európai Tanács elnökével a kelet-ukrajnai helyzetről. Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak. Az egyeztetések folyamatosak – írta Facebookon Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, a lépésről korábban már Emmanuel Macron francia államfőt és Olaf Scholz német kancellárt is értesítette.

– Kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyec-medencében – indokolta a döntést az orosz elnök az országhoz intézett, hétfő este bemutatott videoüzenetébe. Az MTI szerint azzal érvelt, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a kommunistátlanítás jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi kommunistátlanítást akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna  saját atomfegyvert hoz létre 

– figyelmeztetett egyúttal. Rámutatott, hogy Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok.

Borítókép: Orbán Viktor és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (Forrás: Anadolu Agency / Getty Images Hungary)

Háború Ukrajnában

Morawiecki: Varsó csak akkor támogatja harci gépekkel Ukrajnát, ha a NATO dönt erről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.