Rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet Harkiv lakóövezeteire az oroszok

A támadásban többtucatnyi polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 28. 15:52
PUTYIN, Vlagyimir
Harkiv, 2022. február 27. Ukrán katonák vizsgálnak egy kiégett katonai jármûvet Harkivban 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Marienko Andrew Fotó: Marienko Andrew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők Grad típusú rakéta-sorozatvetőkkel nyitottak tüzet hétfőn a kelet-ukrajnai Harkiv város lakóövezeteire, a támadásban legalább tizenegy polgári személy meghalt és százak szenvedtek sebesüléseket – közölte Oleh Szinyehubov, a kelet ukrajnai Harkiv megye kormányzója.

– Mindez nappal történt, amikor az emberek elmennek a gyógyszertárba vagy a zöldségeshez. Ez egy bűncselekmény – tette hozzá.

A támadásról szóló beszámolót megerősítette Igor Terehov, Harkiv polgármestere is.

Harkiv Ukrajna szerves része, mi eszerint cselekszünk, és minden helyi lakos ezt támogatja, egy ökölben egyesültünk. A végsőkig kiállunk Ukrajna mellett. Olyan egységesek vagyunk, mint még soha

– hangoztatta a polgármester.

Roman Szemenuha, Harkiv megye kormányzóhelyettese közölte, hogy 

jelenleg az orosz erők Harkiv sűrűn lakott lakótelepeit lövik, amelyekben több mint egymillióan élnek.

– Ijesztő, tüzérséggel lőnek lakóházakra. A veszteségeket még nem lehet összeszámolni – mondta. Nem zárta ki, hogy az orosz megszállók újabb offenzívát indítottak a város bevételére.

A BM–21 Grad rakéta-sorozatvető a második világháborúból ismert Katyusa utódja, egy 122 milliméteres, legtöbbször Ural teherautóra szerelt rakétarendszer. Negyven indítócsővel rendelkezik, másodpercenként két rakétát képes kilőni. Maximális lőtávolsága körülbelül 40 kilométer. Mint általában a rakéta-sorozatvetők, a csöves tűzfegyverekkel – ágyúkkal, tarackokkal, aknavetőkkel – ellentétben a Gradok is kevésbé pontosak, viszont az összes rakétájukat rövid időn belül el tudják lőni, majd utána gyorsan tüzelőállást tudnak változtatni.

Borítókép: Ukrán katonák vizsgálnak egy kiégett katonai járművet Harkivban 2022. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Marienko Andrew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.