Szlovákiába is ezrek menekültek át Ukrajnából

Azok a szlovák állampolgárok, akik ukrán menekülteket szállásolnak el, havi juttatásra lesznek jogosultak.

Forrás: Új Szó, Paraméter2022. 02. 27. 17:17
PUTYIN, Vlagyimir
Felsõnémeti, 2022. február 26. Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán-szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsõnémetiben 2022. február 26-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború elől menekülve összesen 12 435-en érkeztek Ukrajnából Szlovákiába szombat reggel hat órától vasárnap reggel hat óráig. A határátkelőkön három és tizenkét óra közötti várakozási időre kell számítani – számolt be róla az Új Szó szlovákiai magyar napilap vasárnap.

Hozzátették: az elmúlt 24 órában az ugari határátkelőn 4 586-an keltek át Ukrajnából, a felsőnémeti átkelőt egy nap alatt 6 557-en lépték át, a nagyszelmenci határátkelőn keresztül pedig 1 292-en jutottak át.

Szlovákiában szombat déltől rendkívüli állapot lépett érvénybe, miután az ukrán–szlovák határátkelőhelyeken óriási torlódás alakult ki az ukrajnai háborús helyzet következtében.

A menekülteknek szombaton átlagosan 8-10 órát is várakozniuk kellett, hogy átjussanak a szlovák oldalra.

A Kisszelmenc–Nagyszelmenc határátkelő 2021 őszén. A pandémia miatt ekkor még üres volt a határ (Fotó: Mirkó István)

A menekültek között főleg nők és gyermekek érkeztek, mivel az Ukrajnában csütörtök éjféltől életbe lépett általános mozgósítás miatt a 18 és 60 év közötti férfiakat nem engedik ki az országból. 

Az ukrajnai helyzetre hivatkozva törvénymódosítások egész sorát tartalmazó csomagot fogadott el a szlovák parlament péntek éjszakába nyúló ülésén a kormány javaslata alapján.

A törvénymódosítási csomag további részei főként az ideiglenes menekültstátus odaítélésének megkönnyítésére, a rendkívüli helyzet esetén megvalósítható gazdasági mobilizációra, a háborús helyzet elől menekülő személyek lakhatásának ideiglenes bebiztosítására, illetve támogatásuk lehetőségeinek kibővítésére vonatkoznak. A törvénymódosítási csomagot szombaton reggel már alá is írta Zuzana Caputová szlovák államfő, így az azonnal hatályba is lépett – írta meg az MTI.

Igor Matovic pénzügyminiszter pedig szombaton arról beszélt, az Ukrajnából érkező menekültek úgynevezett ideiglenes menedéket kaphatnak közvetlenül a határ közelében. 

Ez egy egyszerűsített menedékstátus, amelynek megszerzésére nem kell hónapokat várniuk a menekülteknek, hanem közvetlenül a határon kapják meg azt. Ez jogot ad nekik az itt tartózkodáshoz

– jelentette ki Matovic, hozzátéve, hogy mindez munkavállalási engedéllyel, egészségbiztosítással és ellátásra való jogosultsággal is jár.

A pénzügyminiszter ezenkívül azt is tudatta, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik ukrán menekülteket szállásolnak el, havi juttatásra jogosultak.

Bárki, aki úgy dönt, hogy elhelyez egy Ukrajnából érkező menekültet, egy gyermek után százeurós, egy felnőtt után pedig kétszáz eurós juttatást kap havonta

– ismertette. 

A miniszter szerint a javaslatot minden koalíciós partner támogatni fogja. A hozzájárulás feltételeit február 28-án, hétfői ülésén hagyja jóvá a kormány.

Az ukrajnai menekültek Felsőnémetiben 2022. február 26-án (Fotó: Martin Divisek)

Borítókép: Ukrajnából elmenekült emberek az ukrán–szlovák határ szlovákiai oldalán, Felsőnémetiben 2022. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.