időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Ukrán válság: Kína önmérsékletre szólított fel minden felet

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.02.22. 10:20
Ukrán válság: Kína önmérsékletre szólított fel minden felet

Vang Ji kínai külügyminiszter önmérsékletre szólított fel minden érintett felet Ukrajna kapcsán, amikor kedden telefonon egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel. A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang Ji elmondta: Kína figyelemmel kíséri az ukrajnai helyzet alakulását. Hangsúlyozta:

Peking végig konzisztens álláspontot tartott fenn Ukrajna ügyében, miszerint bármely ország jogos biztonsági aggályait tiszteletben kell tartani, továbbá az ENSZ alapokmányának útmutatásaihoz és elveihez kell igazodni.

A kínai külügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy az ukrajnai helyzet eddigi alakulása szorosan összefügg a minszki egyezmény tényleges végrehajtásának késedelmével. Kína a továbbiakban is a helyzet alakulásának megfelelően folytat egyeztetéseket minden féllel – tette hozzá, aláhúzva, hogy az egyre romló helyzetet párbeszéddel és tárgyalások útján kell enyhíteni.

Vang Ji úgy vélekedett, hogy a kínai–amerikai kapcsolatok nem definiálhatóak pusztán a versengés mentén, hiszen a két ország között együttműködés is folyik.

Vang elmondta: Washington új csendes-óceáni stratégiájában a térség legjelentősebb kihívásaként említette Kínát, ráadásul Tajvant is megpróbálta beépíteni a stratégiába. A kínai külügyi tárca vezetője szerint ezekkel a lépésekkel Washington rossz jeleket küld Pekingnek. Hozzátette: egyes amerikai tisztségviselők hosszú távú és heves versengést propagálnak Kínával, ám az – vélekedett Vang – nagy valószínűséggel teljes körű konfrontációhoz vezetne. Kína ezért ismételten arra szólítja fel az Egyesült Államokat, hogy tegyen konkrét lépéseket Joe Biden amerikai elnök vállalásaival összhangban a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése érdekében. Vang Ji hangsúlyozta: Kína készen áll a nézeteltérések kezelésére és a kapcsolatok stabilizálására.

Blinken felidézte: Biden már többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem törekszik új hidegháborúra, nem kívánja megváltoztatni Kína rendszerét, ellenzi Tajvan függetlenségét, továbbá nem áll szándékában konfrontáció Kínával.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter és kínai hivatali partnere, Vang Ji Rómában 2021. október 31-én. (Fotó: MTI/AP/AFP/Tiziana Fabi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.