A gázkereskedelem rubelesítéséről tárgyalt Putyin és Macron

A francia és az orosz államfő telefonbeszélgetése során az ukrajnai humanitárius segítségnyújtás is felmerült.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 29. 20:44
Russian President Vladimir Putin (L) and French President Emmanuel Macron shake hands on their way to the family picture during the Peace summit on Libya at the Chancellery in Berlin on January 19, 2020. - World leaders gather in Berlin on January 19, 2020 to make a fresh push for peace in Libya, in a desperate bid to stop the conflict-wracked nation from turning into a "second Syria". Chancellor Angela Merkel will be joined by the presidents of Russia, Turkey and France and other world leaders for talks held under the auspices of the United Nations. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai háborúról folytatott isztambuli orosz–ukrán tárgyalásokról, a humanitárius helyzetről és a gázkereskedelem rubelre történő átállításának kérdéséről folytatott telefonbeszélgetést Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint Putyin beszámolt Macronnak arról, hogy az orosz hadsereg a Moszkva által különleges hadműveletnek nevezett ukrajnai háború során milyen lépéseket tesz a humanitárius segítségnyújtás és a civilek biztonságos evakuálása érdekében. A közlemény értelmében a humanitárius kérdésekre a felek kiemelt figyelmet fordítottak.

Az orosz elnök a mariupoli civileknek nyújtott segélyről és az emberek evakuálásáról beszámolva azt hangsúlyozta, hogy a városban kialakult nehéz humanitárius helyzet megoldása érdekében az ukrán nacionalista harcosoknak fel kell hagyniuk az ellenállással, és le kell tenniük a fegyvert.

A felek kitértek arra az orosz döntésre is, hogy az orosz földgázszállításokért rubelben kell majd fizetni. Putyin március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalan országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron. Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: AFP/Tobias Schwarz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.