A háború sem akadályozta meg a házasságukat

A frontvonal közelében fogadott egymásnak örök hűséget az ukrán védelmi erők két tagja.

2022. 03. 07. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Ebben a helyzetben nehéz felhőtlen boldogságról beszélni, de valóban örömteli pillanat volt

− fogalmazott Leszja Filiminova a The Washington Post amerikai napilapnak. Ő és férje, Valerij Filiminov vasárnap keltek egybe Kijevben, nem messze a frontvonaltól. A ceremónián a területi védelmi erők katonái is részt vettek, természetesen hadfelszerelésben, páncéltörő rakétákkal felszerelkezve, ugyanis a hírszerzési információk alapján az orosz egységek bármelyik pillanatban megkezdhetik az ukrán főváros teljes körű ostromát. A nem mindennapi eseményen a menyasszony és a vőlegény sem esküvői ruhában jelent meg, ugyanis mindketten tagjai a védelmi erőknek, a háború kezdete óta nem is látták egymást. 

− Tudatos döntés volt mindkettőnk részéről, ugyanis itt van minden, amit szeretünk, minden, amit meg kell védenünk

− mondta Filiminova.

Az ilyen eseményeknek nagy morális jelentőségük van háború idején, még jobban összekovácsolja az amúgy is vállt vállnak vetve hazájukat védő embereket.

Ennek megfelelően a mostani, nagy médianyilvánosság előtt zajló esküvőt − melyen egyébként Kijev főpolgármestere, Vitalij Klicsko is részt vett − hazafias hangulat járta át. A hitvesi csókot követően a „násznép” egy emberként kezdte skandálni: „Dicsőség a családnak! Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek! Dicsőség a nemzetnek! Halál az ellenségre! Ukrajna mindenekfelett!”

Filiminovék esküvője egyébként nem az egyetlen, melyre az inváziót követően került sor, habár valószínűleg ez volt a leglátványosabb. A február 24-i orosz támadás óta hivatalosan közel négyezren fogadtak örök hűséget egymásnak, egészen különböző módokon és helyeken. A hétvégén például a délnyugat-ukrajnai Odessza városában, egy menedékhelyen kötötte össze két fiatal az életét. A kikötőváros lehet a következő, melyet az orosz alakulatok ostrom alá vonhatnak, ezért az itt élők folyamatosan készenlétben állnak, megerősítik a védelmi vonalaikat. 

Szülés a föld alatt. A nagyobb városokat ért folyamatos tüzérségi csapások miatt a kórházak személyzete is kénytelen volt biztonságos helyre, a föld alá vonulni, itt látják el életmentő feladataikat, pár nap alatt felállított, rögtönzött kórtermekben. Egy kijevi szülészeti klinikán például az épület egyik alagsori helyiségében gondozzák a kismamákat, vezetik le a szüléseket. A beszámolók alapján Ukrajnában napi ezer csecsemő látja meg a napvilágot, ebből körülbelül százan azonnali intenzív ellátásra szorulnak. A legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból a koraszülött csecsemők, akiknek a száma a nem megfelelő körülmények és a háború miatti stressz következtében jelentősen megnövekedett az utóbbi időszakban. − Rengeteg a beteg újszülött, akiket nem tudunk máshol kezelni. Sokan meghalnak közülük, mivel ezek a körülmények nem megfelelők számukra − fogalmazott Olena Kosztjuk neonatológus az ITV News brit televíziócsatornának. Az Egészségügyi Világszervezet korábban arra is figyelmeztetett, hogy az ukrán kórházakban több létfontosságú orvosi felszerelésből, valamint oxigénből is hiány van. A szervezet főigazgatója szerint ezek folyamatos utánpótlása nélkül hatalmas humanitárius katasztrófa fenyeget Ukrajnában.

Borítókép: Leszja Filiminova és Valerij Filiminov nem mindennapi esküvőjükön (Fotó: The Washington Post/Heidi Levine)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.