Az ukránok fele kész lenne részt venni a harcokban egy felmérés szerint

Az ukránoknak a harcban való részvétel iránti eltökéltsége arányosan nő az ellenük irányuló terrorral.

MTI
2022. 03. 27. 19:49
null
Kijev, 2022. február 5. Az 59 éves Rumia, az ukrán fegyveres erõk önkéntes területvédelmi egységének tagja társaival gyakorlatozik Kijev közelében 2022. február 5-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 18 és 55 év közötti ukránok közel fele mondta azt egy európai kutatók által elvégzett felmérésben, hogy kész lenne közvetlenül részt venni a harcokban az orosz invázióval szemben.

A férfiak körében ez az arány mintegy 70 százalék, míg a nők esetében megközelíti a 30 százalékot 

a reprezentatív közvélemény-kutatás szerint, amelyet az oslói Békekutató Intézet (PRIO) végzett el az Info Sapiens helyi közvélemény-kutató intézet segítségével. Az Info Sapiens több mint ezer ukránt kérdezett meg. A háborús körülmények rendkívül megnehezítették a közvélemény-kutatás feltételeit. A konfliktus harmadik hetében (március 9. és 12. között) megkérdezettek – férfiak és nők azonos arányban – az interneten válaszoltak az ellenállásra vonatkozó négy lehetőséggel kapcsolatos kérdésre. 

  • A PRIO szerint arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e az ellenállást segíteni a közvetlen fegyveres harchoz csatlakozva a terepen az orosz, illetve oroszbarát erők ellen, a megkérdezettek 49 százaléka válaszolta, hogy ez a választás számára rendkívül, mérsékelten vagy eléggé valószínű.
  • Arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e az ellenállást segíteni közvetlenül részt véve a harcokban az ukrán hadsereg megerősített állásaiban, a válaszadók közel 47 százaléka felelt igennel.
  • A megkérdezettek kétharmada (75 százalék) válaszolta, hogy kész önkéntesként segíteni a háború áldozatait, így a sebesült civileket és katonákat, és 80 százalékuk hajlandó nem katonai támogatással (élelmiszerrel, információkkal, lőszerrel) segíteni az ellenállást.

Az ukrán nép motivációja a támadók elleni harcra rendkívüli – állapította meg a norvég intézet a szombaton közzétett közvélemény-kutatáson alapuló elemzésében.

Egy hónappal a konfliktus kezdete után számos katonai elemzőt meglepett Ukrajna ellenállása. A közvélemény-kutatás során azt tapasztalták, hogy valakiben annál nagyobb az ellenállás iránti elkötelezettség, minél inkább sújtotta őt személyesen az invázió. A felmérés idején minden ötödik megkérdezett mondta azt, hogy közvetlenül megtámadták az orosz, illetve oroszbarát erők, és ennyien mutatták a legnagyobb készséget is a hadba vonulásra.

Az ukránoknak a harcban való részvétel iránti eltökéltsége arányosan nő az ellenük irányuló terrorral

– vélte Henrikas Bartusevicius, a tanulmány társszerzője.

Borítókép:  Az 59 éves Rumia, az ukrán fegyveres erők önkéntes területvédelmi egységének tagja társaival gyakorlatozik Kijev közelében 2022. február 5-én. Az elmúlt hetekben civilek tucatjai csatlakoztak az ukrán hadsereg tartalékosaihoz egy esetleges orosz inváziótól tartva (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.