Ukrajna a civileket is harcba hívja

A városi hadviselés megnehezítheti az orosz offenzíva dolgát.

2022. 02. 25. 12:22
null
Mariupol, 2022. február 14. Az Ukrán Nemzeti Gárda nevû fegyveres alakulat Azov zászlóaljának tagjai civileket tanítanak lõni a délkelet-ukrajnai Mariupol városban tartott alapkiképzésen 2022. február 13-án. A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán védelmi minisztérium felszólította a civileket, hogy harcoljanak a támadó orosz csapatok ellen. Azt javasolják például, hogy készítsenek Molotov-koktélokat. Már a háború tegnapi kirobbanása után felhívást tettek közzé, amelyben azt írták, leegyszerűsítették a csatlakozás folyamatát, egy egyszerű személyi igazolvány bemutatásával bárki bevonulhat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is arról írt, hogy 

mindenkinek adnak fegyvert, aki meg akarja védeni az országot.

Az ukrán civil lakosság egy része már a harcok előtt készült a fegyveres konfliktus lehetőségére. Sokan alapvető katonai kiképzésre jelentkeztek, és a hadsereget támogató, önkéntes alakulatok is szerveződtek. Korábbi közvélemény-kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az ukrajnai lakosság 43 százaléka maga is beszállna a küzdelembe.

A megkérdezettek 10,5 százaléka azt vallotta, hogy csatlakozna a fegyveres erőkhöz, kilenc százalék valamelyik önkéntes alakulat soraiban harcolna az ellenség ellen, míg 23 százalék pénzzel, munkával, véradással támogatná az ukrán sereget.

A nagyjából 44 milliós Ukrajnában ez jelentős erőt jelenthet – kérdés azonban, hogy mikor ropognak a fegyverek, akkor is ilyen harciasak-e a civilek? Illetve az ellenálláshoz megfelelő fegyverzet is kellene, márpedig Molotov-koktélokkal és gépkarabélyokkal nem sokra mennek a páncélosok ellen.

Szakértők abban egyetértettek, hogy ha az ukránoknak sikerül városi harcra kényszeríteni az oroszokat, akkor elhúzódhat a háború, amely kényelmetlen helyzetbe sodorhatja Moszkvát. Ráadásul akkor nyíltan fel kell adniuk azt a kommunikációt, amely szerint nem támadnak civil célpontokat. A legfrissebb jelentések szerint az orosz páncélosok már Kijev külvárosaiban vannak.

Borítókép: Az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat Azov zászlóaljának tagjai civileket tanítanak lőni a délkelet-ukrajnai Mariupol városban tartott alapkiképzésen 2022. február 13-án (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.