Egyre több nyugdíjas kénytelen dolgozni Szerbiában

Az idősek 15 százaléka vállal munkát az időskori járandósága mellé. Erre azért van szükség, hogy pénzügyileg segítsék a családjukat, illetve a munkaerőhiány is egyre nagyobb méreteket ölt az országban – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 03. 04. 11:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felelősséget éreznek a családjukért a nyugdíjasok

A Köztársasági Nyugdíjbiztosító Alap adatai alapján hivatalosan a nyugdíjasok két és fél százaléka, vagyis mintegy 42 ezer idős ember vállal munkát Szerbiában. Legalábbis ennyi embernek van erről engedélye. Milan Grujić, a nyugdíjasok szakszervezeti elnöke szerint ugyanakkor ez az arány a 15 százalékot is elérheti. Főként olyan szépkorúakról van szó, akik ezzel a jövedelmükkel a családjukat segítik, a gyerekeiket és az unokáikat. 

Az ő keresetük nélkül ezek a családok nem tudnának megélni. Az alacsony nyugdíjak, a nagy családok és az utódok, akik nem tudnak elhelyezkedni, mind arra kényszerítik ezeket a nyugdíjasokat, hogy dolgozzanak és pénzt keressenek – nyilatkozta Grujić.

Ugyanannyi munkáért kevesebb bér

A V4NA Hírügynökség szerint, a nyugdíjasokat Szerbiában leginkább sofőrként, biztonsági emberként, portásként, szakmunkásként, hegesztőként, építőipari munkásként, egészségügyi dolgozóként vagy orvosként alkalmazzák. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a nyugdíjasok ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt visznek haza, mint az azonos kvalitásokkal és munkaerővel rendelkező fiatalabb dolgozók.

Az azonban, hogy egyre több idős dolgozik, nem csak Szerbiára jellemző. Az egész világon trenddé vált, hogy a nyugdíjasok továbbra is munkát végeznek, pénzt keresnek 

– mondta Nebojša Atanacković.

A Szerbiai Munkaadók Uniójának tiszteletbeli elnöke szerinte a nyugdíjasok azért is dolgoznak tovább, hogy életük ne váljon céltalanná, de szerepet játszanak természetesen az anyagiak is. Kiemelte: már csak azért is, mert a nyugdíjak lényegesen alacsonyabbak, mint a fizetések az országban.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány, szükség van a nyugdíjasokra

Az idősek szakmai tapasztalatára és munkájára azért is szükség van, mert a fiatalok egyre kevésbé hajlandók szakmát tanulni és szakmunkásként dolgozni – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

A munkaadók szerint az iskolarendszerben is gond van, hiszen a fiatalok számára nem eléggé vonzók a szakiskolák, így munkaerőhiány lép fel egyes területeken, ha az idősebbek nyugdíjba vonulnak. Szerbiában az átlagnyugdíj jelenleg 31 ezer dinár, ami nagyjából 260 eurónak felel meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.