Folytatódnak a nagyvárosok ostromai Ukrajnában

Megkezdődött az ukrán–orosz háború hatodik napja. Az elmúlt napokban az orosz offenzíva lelassulása volt tapasztalható, azonban több nagy városban folyamatosan dúlnak a harcok. Harkivot egyre erőteljesebben bombázza az orosz tüzérség, Kijev felé pedig több mint hatvan kilométeres konvoj halad. Egyre több a háború civil áldozata is.

2022. 03. 01. 10:43
PUTYIN, Vlagyimir
Harkiv, 2022. február 27. Kiégett katonai jármû Harkivban 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/AP/Marienko Andrew Fotó: Marienko Andrew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb az orosz konvoj 

Az orosz egységek napok óta próbálják bevenni Kijev városát. Folyamatosak a bombázások, az ukrán főváros külső városrészeiben fegyveres összecsapások is kialakultak a városba benyomuló szárazföldi csapatok és az ukrán védelmi erők között. A városi harcok során rengeteg infrastruktúra semmisült meg, az ukrán egységek hidakat robbantanak fel, utakat barikádoznak el, vagy tesznek járhatatlanná és az utcatáblákat is leveszik, hogy ezzel is lassítsák az orosz előrehaladását. 

Eközben a korábban csaknem 30 kilométeresnek gondolt orosz páncélozott harcjárművekből, harckocsikból és tüzérségi járművekből álló konvojról új műholdfelvételek alapján kiderült, hogy több mint hatvan kilométer hosszan kígyózik az ukrán főváros felé.

A képeken látszik, hogy az orosz csapatok haladásának útvonalán több lakóépület és más létesítmény is le lett rombolva. 

A Maxar űrtechnológiai vállalat által készített további felvételek a Belarusz határ déli részén szárazföldi egységek, valamint szárazföldi csapatok támogatására alkalmas harci helikopterek összevonását mutatják. 

Folytatódik Harkiv ostroma

Kedd reggel Ukrajna második legnagyobb városának, Harkivnak főterén csapódott be egy orosz lövedék, hatalmas pusztítást okozva. A harkivi terület vezetője, Oleg Szinegubov elmondása szerint a bomba kormányzati és lakóépületeket is súlyosan megrongált, hozzátette, még nem tud pontos információkat mondani a veszteségekről. 

A város ostroma során az ukrán állami szervek közlései alapján civilek − köztük gyermekek is − életüket vesztették. Ezzel kapcsolatban még hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, népirtással vádolja Vlagyimir Putyin orosz államfőt. 

Az ukrán információk alapján az oroszok úgynevezett kazettás bombákat is használhattak Harkiv ostroma során.

Ezek olyan légibombák, melyek nagyszámú kisebb robbanótöltetet tartalmaznak, melyeket egy bizonyos magasságban, még a levegőben, egy meghatározott nagyságú területen szórják szét. Ezzel maximalizálni lehet a találatok számát. Az alábbi felvételen kazetta bomba feltételes alkalmazása látható Harkiv civilek lakta területein.

Ukrán tisztviselők közlése alapján eddig 16 gyermekáldozata van az inváziónak, azonban ez a szám sokkal magasabb lehet a harkivi események következtében.

Fokozódó harcok Ukrajna-szerte

Az orosz erők egyre nagyobb erőteljesebben támadják az ukrán légierő támaszpontjait, valamint logisztikai létesítményeket. Ennek célja a nyugati utánpótlások elvágása, valamint Ukrajna légterének teljes leuralása lehet. A dél-ukrajnai Herszon városát is bombázzák, valamint orosz szárazföldi erők is benyomultak a területre. A találatok civil lakónegyedeket is értek, a várost teljesen körbe vették. 

Nem megerősített források szerint Herszon környékén vákuumbombát is bevetettek az orosz egységek. A vákuumbomba tulajdonképpen egy tartály, amely a felszín közelében már ejtőernyővel ereszkedik alá, különleges permetet szórva szét a levegőben. Az elegyet ezt követően robbantja fel a gyújtószerkezet, s a hatalmas robbanás és égés nagy területről pillanatok alatt elszippantja az oxigént, komoly pusztítást okozva. A fegyver különösen hatékony olyan célpontok ellen, amelyeket közvetlen bombatalálattal sem lehetne megsemmisíteni, például hegyi barlangok ellen. 

Habár a vákuumbomba alkalmazását nem tiltja nemzetközi egyezmény, civil területeken való bevetése háborús bűncselekménynek számít.

A harcok állásáról és az orosz erők előrehaladásáról az alábbi térkép segítségével lehet részletesebben tájékozódni:

Borítókép: Kiégett katonai jármű Harkivban (Fotó: MTI/AP/Marienko Andrew)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.