Hazaárulás miatt agyonlőhették az ukrán tárgyalódelegáció egyik tagját

Az Ukrajnából érkező információk szerint Denisz Kirjejevet az Ukrán Biztonsági Szolgálat ölte meg.

Magyar Nemzet
2022. 03. 05. 15:18
SZLUCKIJ, Leonyid; PUTYIN, Vlagyimir
Belovezsszkaja Puscsa, 2022. március 3. Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter (b), David Arahamia, az elnök pártjának parlamenti frakcióvezetõje (b2), Borisz Grizlov, Fehéroroszország orosz nagykövete (j4), és Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke (j3), Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes (j2), illetve Andrej Rudenko orosz külügyminiszter-helyettes köszönti egymást az orosz és az ukrán küldöttség tárgyalásának második fordulója elõtt a fehéroroszországi Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Pool/BelTA/Makszim Gucsek Fotó: Makszim Gucsek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) agyonlőtte Denisz Kirjejevet, az oroszokkal béketárgyalásokat folytató ukrán delegáció egyik tagját hazaárulás miatt – jelentette szombaton a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar hírportál.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál politikai és rendvédelmi körökből származó információi szerint a titkosszolgálatnak kétséget kizáró bizonyítékai voltak Kirjejev hazaárulására, állítólag információkat szivárogtatott ki az oroszoknak, többek között telefonbeszélgetéseket is rögzítettek a hatóságok. Később a sajtóban megjelentek fotók, amelyeken állítólag Denisz Kirjejev holtteste látszik.

A tárgyalások első fordulóját hétfőn tartották meg a belarusz Homel (orosz nevén: Gomel) megyében, az ukrán határ közelében. Az MTI által is közölt fotón Denisz Kirjejev is látszik: az ukrán delegáció jobb szélén ül.

Fotó: MTI/AP/BelTA/Szerhíj Holodilin

A csütörtökön a belarusz Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban megtartott második tárgyalási fordulón már valóban nem látni Kirjejevet a hírügynökségi fotók tanúsága szerint. 

Miközben megpróbálták őrizetbe venni, Denisz Kirjejev az SZBU lelőtte. Hazaárulással gyanúsították. Az SZBU-nak egyértelmű bizonyítéka volt Kirjejev hazaárulásáról, beleértve a telefonbeszélgetéseit

– közölte közösségi oldalán Alekszej Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő. Az esetről szintén beszámoló Interfax orosz hírügynökség nem tudta megerősíteni az információt.

Az esetről Maria Dubovikova orosz újságíró-politológus is beszámol Twitter-oldalán.

Kirjejevet Kijev központjában ölték meg. Szó szerint kivégezték, fejbe lőtték

– írta.

Az Ukrajinszka Pravda szerint Kirjejev a háború előtt több fontos pénzügyi tisztséget töltött be. Alapvetően bankár volt, 2010-2014-ben az Osadbank igazgatótanácsának első alelnökeként dolgozott, előtte pedig az Ukreximbank felügyelőbizottságának a tagja volt. Azt nem tudni, hogy került a delegációba, és mi volt ott a szerepe.

Az orosz–ukrán tárgyalások eredményeképpen létesítettek egyébként humanitárius folyosókat az orosz csapatok által blokád alá vont Mariupolnál és Volnovahánál. A tárgyalásokon mindazonáltal nem sikerült megállapodni a harcok beszüntetéséről. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója pénteken azt mondta, Ukrajna arra számít, hogy a hét végén meg lehet tartani a tárgyalások harmadik fordulóját.

 

Borítókép: Az ukrán és az orosz tárgyalódelegáció tagjai köszöntik egymást a tárgyalások második fordulója előtt a belarusz Belovezsszkaja Puscsa nemzeti parkban 2022. március 3-án. (Fotó: MTI/AP/Pool/BelTA/Makszim Gucsek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.