Lapozó: Molotov-koktélt dobtak az orosz kulturális központra Párizsban

Bírálják és bojkottálják az Oroszországban működő amerikai multikat · Még folyamatban van a török állampolgárok evakuálása Ukrajnából · Spanyolország az argentin gabonaimport könnyítését kéri Brüsszeltől.

Forrás: Mediaworks2022. 03. 08. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírálják és bojkottálják az Oroszországban működő amerikai multikat

Az amerikai tulajdonú multinacionális nagyvállalatok többsége az önszankcionálást választotta, és beszüntette tevékenységét Oroszországban, hogy szolidaritást vállaljon Ukrajnával. Mindezt annak ellenére tették, hogy sokukra nem is vonatkoznak az amerikai kormány hivatalos szankciói. Akadnak azonban olyan mamutvállalatok is – például a McDonald’s, a Pepsi, a Coty, az Estée Lauder, a Mondelez vagy a Kimberly-Clark –, amelyek eddig nem hagyták el a hatalmas orosz piacot, és amelyek ezért széleskörű társadalmi nyomás alá kerültek hazájukban.

Az amerikai közösségi hálózatokat ellepték a #BoycottMcDonalds és a #BoycottPepsi hashtagek, de számos önszankcionáló vállalat és amerikai egyetem is bírálja az orosz lakosságot továbbra is kiszolgáló cégeket. A Yale Egyetem például listázza a megítélése szerint renitens vállalatokat, és rámutat, hogy például a Dél-afrikai Köztársaság apartheid rendszerének megdöntésében is fontos szerepe volt a területről tömegesen kivonuló kereskedelmi vállalatoknak. Az Indianai Egyetem etika tanszékének professzora, Tim Fort szerint „itt az ideje, hogy [a McDonald’s, a Pepsi és társai] végre eldöntsék, melyik oldalon állnak”.

Forrás: bfmtv.com

 

Még folyamatban van a török állampolgárok evakuálása Ukrajnából

„A török kormány már több mint 12 300 állampolgárát menekítette ki sikerrel a háború sújtotta Ukrajnából” – jelentette be a Twitteren Mevlüt Cavusoglu, török külügyminiszter. A miniszter azonban hozzátette, hogy még mindig 372 olyan honfitársuk van Ukrajnában, akiknek biztonságos hazatérésén a török kormány még dolgozik. Ők Kijevből, Odessszából, Lvivből, Dnyipróból, Csernovicból és Zaporizzsja városából indultak útnak vonattal vagy busszal.

Az ENSZ eddigi adatai szerint a háború kirobbanása óta legalább 406 polgári áldozata volt a bombázásoknak és az utcai harcoknak. Török állampolgár nem volt az áldozatok között.

Forrás: aa.com.tr

 

Spanyolország az argentin gabonaimport könnyítését kéri Brüsszeltől

Pedro Sánchez kormánya igyekszik nyomást gyakorolni az Európai Unióra, hogy mihamarabb enyhítse az Argentínából és az Egyesült Államokból származó import feltételeit. A spanyol kormány szerint Oroszország Ukrajna elleni támadása – amelyből egy bizonytalan kimenetelű háború lett – kiszolgáltatottá tette az európai gazdaságot. Spanyolország fő gabonapiaca ráadásul Ukrajna volt, onnan importáltak minden ilyen típusú terméket, főleg kukoricát, amely rövidesen – a napraforgóolajhoz hasonlóan – hiánycikk lehet a spanyol élelmiszer-ágazatban. Az Ukrajnából importált kukoricából fedezték a spanyolországi állatállomány ellátását is, ezáltal a húst valószínűleg szintén csak korlátozott mennyiségben lehet majd vásárolni. Luis Planas mezőgazdasági miniszter az új importlehetőségek biztosítása mellett azt is kéri Brüsszeltől, hogy mielőbb csökkentse a parlagterületek mennyiségét az EU-s országokban, és ideiglenesen engedélyezze a növénytermesztést az eddig tiltott területeken is, hogy pótolni lehessen a kieső készletet.

Spanyolországban a hétvégén megkezdték a napraforgóolaj és az olajos magvak árusításának korlátozását. Egy személy nem vásárolhat kettő-öt liternél több étolajat, miután az emberek elkezdték felvásárolni a teljes készletet.

Forrás: elpais.com

 

Molotov-koktélt dobtak az orosz kulturális központra Párizsban

Keddre virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak a párizsi orosz kultúra és tudomány házára. A támadásban senki sem sérült meg. A rendőrséget a kulturális intézet éjjeli őre riasztotta, a párizsi ügyészség megkezdte a nyomozást a helyszínen talált nyomok és a biztonsági kamera felvételei alapján. A feltételezések szerint a támadás az orosz–ukrán háború nyomán kialakuló oroszellenes hangulat számlájára írható.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova és a párizsi orosz nagykövetség is az orosz diplomáciai épületek fokozottabb védelmét kérte a francia kormánytól. A kulturális intézmény eközben saját weboldalán közleményben jelezte, hogy határozatlan ideig felfüggeszti a tevékenységét, a meghirdetett programok egyelőre elmaradnak.

Forrás: valeursactuelles.com, 20minutes.frr

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.