Mintegy háromszáz bányász rekedt a föld alatt a szakadárok területén

A „Donyecki Népköztársaság” szerint az ukrán fegyveres erők támadásai miatt nem tudják elhagyni a bányát a lent rekedtek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 15. 10:02
PUTYIN, Vlagyimir
Szvitlodarszk, 2022. február 24. Ukrán katona áll az ukrán erõk által ellenõrzött területen az oroszbarát szeparatisták ellenõrzése alatt álló területtõl elválasztó határon a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 23-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy háromszáz bányász nem tud a felszínre jönni a szakadár „Donyecki Népköztársaságban” lévő egyik bányából az ukrán fegyveres erők támadása miatt – közölte a terület szén- és energiaügyi minisztériuma kedden. A Szkocsinszki bánya fő szellőzőventilátorát a belövések miatt áramtalanították.

Kétszázkilencvennégy ember van a föld alatt, akiket fel akarnak hozni a bánya mélyéből 

– írták a helyi vállalat közleményében. Az esetnek egyelőre nincsenek halálos áldozatai.

A szakadár terület hatóságai segítséget kértek az orosz védelmi minisztériumtól, hogy védjék meg a „népköztársaságot” az ukrán fegyveres erők rakétatámadásaitól. Eduard Baszurin, a helyi népi milícia helyettes vezetője a Rosszija 24 orosz tévécsatornán azt mondta, hogy erőik nem elegendők ahhoz, hogy nagy magasságban megsemmisítsék a támadó rakétákat.

Hétfőn a terület hatóságai arról számoltak be, hogy az ukrán fegyveres erők által indított Tocska-U típusú rakéta szilánkjai hullottak a városközpontra. 

Denisz Pusilin, a szakadár terület vezetője szerint a rakéta kazettás töltetet hordozott. Olekszandr Opriscsenko, a terület megbízott egészségügyi minisztere azt mondta, hogy 18 ember a helyszínen meghalt, kettő a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe, és összesen 35 embert vittek kórházba a lehulló rakétaszilánkok miatt.

Borítókép: ukrán katona áll a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében 2022. február 23-án (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.