Mit jelent a Z betű az orosz tankokon?

Élénken foglalkoztatja az elemzőket, tudósítókat, hogy mit jelent az a nagy Z betű, ami a háború kezdetétől látható az orosz páncélozott járműveken. A Híradó.hu cikke szerint a rejtélyes jel magyarázatára számos teória született, ám a kérdésre egyelőre senki nem tud kielégítő választ adni.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 09. 12:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy Z-t – nem a cirill „З”-t, hanem az orosz írásmódtól eltérően egy latin betűt – először az Ukrajna felé haladó, majd oda behatoló orosz páncélozott járművekre festették fel. Valószínűleg azért, hogy megkülönböztessék őket a hasonló ukrán felszerelésektől és elkerüljék a baráti tüzet – írja összeállításában a Le Monde. 

A lap megkockáztatja azt a kijelentést, hogy pusztán gyakorlati szempontból a Z-t az orosz és az ukrán tankok megkülönböztetésére használnák.

A The Sun című brit bulvárlapnak adott február 20-i interjúban egy katonai forrás kifejtette: 

Az ukránoknak nagyon hasonló tankjaik és járműveik vannak, így az oroszok csökkenteni akarják a baráti tűz kockázatát.

Létfontosságú, hogy minden támadó erőt meg lehessen különböztetni, különösen a légtérből, melyet orosz erők teljes ellenőrzés alatt tartanak – írja a brit lap.

Földrajzi célt is jelezhet

Az ukrán hadsereg vezérkara Twitter-fiókján március 2-án közzétett egy dokumentumot, amely felsorolja az orosz hadsereg által a járművei azonosítására használt különböző betűket – írja a Híradó.hu.

Így a Z betűvel a keleti erőket, a négyzetben lévő Z-vel a krími erőket, az O-val a fehéroroszországi erőket jelölnék.

Michael Clarke, a RUSI, egy védelmi kérdésekre szakosodott brit agytröszt korábbi igazgatója a Sky News brit médiának elmondta: 

Gyakran ezek a szimbólumok helyhez kötöttek, és az egyes egységek földrajzi célját jelzik. Ha csak az orosz és nem orosz járművek megkülönböztetésére használnák, elegendő lenne egyetlen szimbólum használata.

 Hozzátette: 

Ez a fajta szimbólum gyakori a hadviselésben, volt erre példa a második világháborúban is.

Ez a jel gyorsan szimbólummá vált, és elterjedt a moszkvai utcákon közlekedő autókon, a járókelők ruházatán vagy az oroszok profiljain a közösségi hálózatokon – fejti ki a Sky News.

E jelben győzni fogsz?

Csak a hétfői hírekben két példa volt a szimbólum használatára – írja a Sky News. 

Az oroszországi Kazany városában gyógyíthatatlan beteg gyerekeket arra biztattak, hogy álljanak kint a hóban az anyjukkal, hogy megformálják a Z betűt, jelezve, hogy támogatják az inváziót. A hospice-t üzemeltető rákellenes jótékonysági szervezet elnöke elmondta, hogy drónnal készítette a fényképet, mielőtt feltette a hospice-szervezet weboldalára

– tette hozzá a Híradóo.hu.

Ivan Kuljak orosz tornász ügyét vizsgálta meg a sportág vezető testülete, miután a hét végi katari versenyen bronzérmes lett, majd ezzel a Z jellel állt dobogóra.

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) másnap kiadott sajtóközleménye szerint ezt „sokkoló viselkedésként” és provokációként fogták fel, hiszen Kuljak mellett állt az aranyérmes ukrán Illja Kovtun. A FIG felkéri etikai alapítványát, hogy indítson fegyelmi vizsgálatot a fiatal orosz sportoló ellen – idézi a közleményt a geo.fr.

Z alakban parkolók

Úgy tűnik, hogy a hatóságok ösztönözni akarják a jelenséget. Az orosz védelmi minisztérium Instagram- és Telegram-oldalán több üzenetre bontotta a levelet:

Za pobedu (a győzelemért), Za mir (a békéért), Za pravdu (az igazságért), Za Rosszijou (Oroszországért).

Számos orosz régióban, köztük az ország európai részétől távoliakban is,megszaporodtak a flashmobok és egyéb támogató demonstrációk, „Nem hagyjuk cserben népünket!” jelszóval.

Többek között női kórusok énekeltek Z-vel a ruházatukon, az oroszországi taxik ablakán is gyakran látjató a Z betű; vagy éppen  Z alakban parkolnak le az autók – sorolja a Le Monde.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Képernyőfelvétel (Fotó: Youtube.com/Inside Edition)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.