Nincs új orosz–ukrán megállapodás a humanitárius folyosókról

Boriszpil polgármestere a város elhagyására szólította fel a lakosokat a fokozódó harcok miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 22. 13:52
PUTYIN, Vlagyimir
Lviv, 2022. március 21. Az orosz támadások miatt a dél-ukrajnai Zaporizzsjából és Mariupolból elmenekült emberek a nyugat-ukrajnai Lviv vasútállomására érkeznek 2022. március 21-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev kedden közölte, hogy az ostromlott városokból a civilek kimenekítésére tett erőfeszítései a dél-ukrajnai Mariupol városára összpontosulnak, de nem jelentett be új megállapodást Oroszországgal a csapdába esett lakosok biztonságos átkelésének lehetővé tételéről.

A Mariupolból történő evakuálásra összpontosítunk

– mondta Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A politikus felsorolt néhány helyet, ahonnan buszokkal próbálják meg evakuálni a civileket, de Mariupol nem volt köztük. Arról sem tett említést, hogy új megállapodásokat kötöttek volna Oroszországgal a civilek evakuálására szolgáló humanitárius folyosók létrehozásáról. 

Ezzel egy időben a Boriszpil nemzetközi repülőtérhez közeli ukrajnai Boriszpil város polgármestere kedden azt tanácsolta a civileknek, hogy ha tehetik, hagyják el a várost a közeli harcok miatt. Boriszpil az ukrán főváros egyik nemzetközi légikikötője. 

Volodimir Boriszenko polgármester egy videófelvételen közölte, hogy a kijevi régióban, ahol Boriszpil is található, harcok folynak.

– Most nem érdemes a városban tartózkodni, mivel a város környékén már harcok folynak. Felszólítom a civil lakosságot, hogy legyen okos, forduljon a telefonos tanácsadó központunkhoz és hagyja el a várost, amint lehetőség adódik rá – tette hozzá.

Borítókép: Az orosz támadások miatt a dél-ukrajnai Zaporizzsjából és Mariupolból elmenekült emberek a nyugat-ukrajnai Lviv vasútállomására érkeznek 2022. március 21-én (Fotó MTI/AP/Bernat Armangue)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.