Oroszellenes intézkedéseket vezetne be a Nemzetközi Büntetőbíróság

Senki nem irányíthatja a rakétákat civilek ellen – mondta Karim Khan, a hágai bíróság ügyésze.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 16. 19:43
PUTYIN, Vlagyimir
Hága, 2022. március 16. Tüntetõk gyülekeznek a Nemzetközi Büntetõbíróság (ICC) épülete elõtt Hágában 2022. március 16-án. A Nemzetközi Büntetõbíróság várhatóan határozatot hirdet Kijev sürgõsségi beadványának ügyében, amelynek témája Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA-ANP/Phil Nijhuis Fotó: Phil Nijhuis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekre reagáló sürgős lépéseket helyezett kilátásba szerdai lengyelországi sajtóértekezletén Karim Khan, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze. Az ügyész Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter és egyben főügyész kíséretében látogatott a Medyka lengyel–ukrán határátkelő közelében létesített egyik befogadóközpontba. A Ziobróval közös sajtóértekezleten Karim Khan közölte: találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, valamint Irina Venediktova ukrán főügyésszel.

Az ukrajnai háború történései miatt nagyon sürgős, konkrét lépéseket kell tenni, és bebizonyítani, hogy a jogállamiság nem csak elvont dolog– jelentette ki a hágai ügyész.

Felidézte: a háború kitörése, február 24-e után 48 órán belül 41 állam az ICC-hez fordult az ukrajnai nyomozás gyors elindítását kérve. „Senki nem irányíthatja a rakétákat civilek ellen, a civil épületeket védeni kell, a háborús foglyokkal a nemzetközi joggal összhangban kell bánni […] nincs helye semmilyen, a gyermekek ellen irányuló, illetve nemi, faji alapon elkövetett bűntetteknek” – jelentette ki. Elmondta: elindította az ICC eljárását, mert nagyon határozottan látja, hogy valóban elkövettek büntetőjogi felelősség alá eső cselekményeket, amelyek – mint megjegyezte – a konfliktus minden felét érintik. Zbigniew Ziobro a sajtókonferencián azon reménységének adott hangot, hogy az eljárás, ezen belül a bizonyítékok gyűjtése a bűnösök törvényszék elé állításával ér majd véget. Közölte: a hágai nyomozást támogató lengyel eljárásban a hatóságok már több mint 300 tanúvallomást gyűjtöttek össze, és fénykép-, illetve filmfelvételeik is vannak. Az ICC március 2-án indított eljárást az Ukrajnában elkövetett lehetséges háborús bűntettek ügyében.

Borítókép: Tüntetők gyülekeznek a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épülete előtt 2022. március 16-án. (Fotó: MTI/EPA-ANP/Phil Nijhuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.