Romániában csökkenni kezdett az ukrajnai menekültek száma

Szerdán és csütörtökön már kevesebb ukrán állampolgár érkezett, mint ahány elhagyta  az országot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 11. 14:44
PUTYIN, Vlagyimir
Siret, 2022. március 6. Ukrajnából elmenekült család tagjai eszik a humanitárius segélyként kapott ételt az ukrán-román határ romániai oldalán Siretben 2022. március 6-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában második napja csökken a háború elől elmenekült, Románia területén maradó ukrán állampolgárok száma – derült ki a határrendészet pénteken közölt összesítéséből. Romániába 364 ezer ukrán menekült érkezett a háború kezdete óta, közülük 282 ezren továbbutaztak, többségük Magyarország felé. Napi bontásban a legtöbben – közel 34 ezren – vasárnap érkeztek, azóta számuk csökkenni kezdett, míg az országból távozóké egész héten 25 ezer körül stagnált.

Szerdán és csütörtökön már kevesebb ukrán állampolgár érkezett, mint ahány elhagyta az országot, így a Romániában maradók száma a keddi 86 ezret közelítő csúcsról 82 ezerre csökkent.

A belügyminisztérium pénteki közlése szerint eddig 3623 ukrán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet a román hatóságokhoz, de többségük nem igényel szállást a bevándorlási hivatal (IGI) által üzemeltetett befogadóközpontokban, ahol – a Romániába határsértőkként érkezett több száz ázsiai és afrikai menedékkérőt is beleértve – a helyek telítettsége 71 százalékos. A Romániában maradó ukrán menekültek többsége az önkormányzatok, civil szervezetek és magánszemélyek által felajánlott szálláshelyeket veszi igénybe. A bukaresti kormány pénteki ülésén elfogadott határozat értelmében az ukrajnai (ukrán, vagy más állampolgárságú) menekülteket elszállásoló magánszemélyeknek menekültekként és éjszakánként 20 lejes (1540 forint) támogatást biztosítanak, amelyet a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon keresztül fizetnek ki. A bukaresti kormány egyelőre 15 ezer menekült két hónapnyi szállásköltségeire elegendő összeggel pótolta ki tartalékalapjából a belügyminisztérium költségvetését.

Borítókép: Ukrajnából elmenekült család tagjai eszik a humanitárius segélyként kapott ételt az ukrán–román határ romániai oldalán Siretben 2022. március 6-án (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.