„Szent kötelességvállalás” a kollektív védelem Washington számára

Joe Biden ismét leszögezte, hogy Európa számíthat az Egyesült Államokra.

MTI
2022. 03. 26. 14:58
DUDA, Andrzej; BIDEN, Joe
Varsó, 2022. március 26. Andrzej Duda lengyel elnök (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja a varsói elnöki palotában 2022. március 26-án. Biden elõzõ nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európa stabilitása fontos Washington számára, az Egyesült Államok az egységes és biztonságos Európára támaszkodva vállalhatja fel globális szerepét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök szombaton Varsóban, a lengyel és az amerikai tárgyalóküldöttség megbeszélésének elején. 

Kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján Biden először Andrzej Duda elnökkel folytatott négyszemközti beszélgetést. Az ezt követő plenáris egyeztetések elején közölte: Dudával a többi között arról beszélt, hogy az Egyesült Államok az egységes Európára és az európai biztonságra támaszkodva képes vállalni a világ más részeiben betöltött szerepét.

A két világháború tapasztalata megmutatta, hogy Washingtonnak nemcsak Európával kapcsolatos, hanem globális érdekei szempontjából is rendkívül fontos Európa stabilitása

– fűzte hozzá az amerikai elnök. Az ukrajnai háború kapcsán megerősítette: az Egyesült Államok kész megnyitni határait százezer ukrajnai menekült számára.

Hangsúlyozta a NATO egységének szükségességét is. Biden szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra számított, hogy megosztja az észak-atlanti szövetséget, hogy ennek keleti szárnyát széttördeli és leválasztja a Nyugatról. – Ez viszont nem sikerült neki, mindnyájan együtt vagyunk – húzta alá.

Kétszer is nyomatékosította: az észak-atlanti szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye szent kötelességvállalást jelent Washington számára. 

– Tessék elhinni, hogy számíthattok ránk – fogalmazott. Bident Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, valamint Jake Sullivan nemzetbiztonsági főtanácsadó kíséri a lengyelországi tárgyalásokon. A Dudával folytatott tárgyalásokat megelőzően, szombat délelőtt Biden, Blinken és Austin Varsóban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is találkozott.

 

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (jobbra) Joe Biden amerikai elnököt fogadja a varsói elnöki palotában 2022. március 26-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.