időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

Szíriai zsoldosok is csatlakoznak az ukrajnai háborúhoz

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.03.21. 15:17 2022.03.21. 15:29
Szíriai zsoldosok is csatlakoznak az ukrajnai háborúhoz

Az arab országokra súlyos élelmiszerválság várhat az ukrajnai háború nyomán, miközben szíriai zsoldosok csatlakoznak a kelet-európai országban dúló harcokhoz – jelentette ki Bária Alamuddín tekintélyes libanoni újságírónő az Arabnews című szaúdi hírportálnak adott, hétfőn megjelent interjújában. „Bassár el-Aszad szíriai elnök az országában állomásozó orosz csapatoknak köszönheti hatalmát; Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig most benyújtja a számlát” – fogalmazott Alamuddín, idézve a szíriai polgárháborút nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) adatait, melyek szerint már csaknem negyvenezer szíriai jelentkezett zsoldosnak.

„És nem csak az utcán lézengő munkanélküliekről van szó – tette hozzá –, Aszad saját különleges egységeiből is jelentkeznek”.

Arra a hírre, hogy az orosz elnökkel szövetséges Ramzan Kadirov csecseneket küldött az ukrajnai háborúba, Alamuddin felhívta a figyelmet: nemcsak az oroszok oldalán harcolnak csecsenek, hanem Ukrajnába is toboroznak olyan csecseneket, akik szembenállnak Kadirovval és Putyinnal, sokan közülük Szíriában is megfordultak, dzsihadisták és várnak az alkalomra, hogy bosszút álljanak mind az orosz elnökön, mind Kadirovon. Ebből akár még a különböző iszlám irányzatok egymás elleni harca is kialakulhat, mindez egy keresztény többségű országban – figyelmeztetett Alamuddin. Felhívta a figyelmet az ENSZ Világélelmezési programjának (WFP) a jelentésére is, amely az ukrajnai háború nyomán kialakuló élelmiszerválság egyik legnagyobb áldozatainak az arab országokat nevezi.

A polgárháború sújtotta Jemen és Szíria lakosai jelentős mértékben támaszkodnak a WFP-re, amely a gabona-szállítmányok legnagyobb részét eddig Ukrajnából szerezte be – mondta, hozzátéve, hogy az így is súlyos gazdasági és pénzügyi válsággal küzdő Libanon a gabonája nyolcvan százalékát ugyancsak Ukrajnából szerzi be. „Az éhség haragot szül” – fogalmazott Irakra kitérve, emlékeztetve arra, hogy az országban máris több tüntetést tartottak a növekvő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt. Az elmúlt napokban a dráguló élelmiszerárak és a növekvő élelmiszerhiány miatt lázadások, tüntetések voltak Irak mellett Jemenben, Szudánban, Tunéziában is. Bária Alamuddín többszörösen díjazott külpolitikai újságíró-elemző, aki számos ország vezetőjével, köztük Indira Gandhival, Bill Clintonnal, Fidel Castróval és Margaret Thatcherrel is készített interjút, jelenleg pedig az al-Haját című, londoni székhelyű pánarab napilap nemzetközi szakértője.

Borítókép: Importált búzát tartalmazó zsákok előtt ülő árus várja a vevőket egy bagdadi nagykereskedelmi piacon 2022. március 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil)

Háború Ukrajnában

Kijev bukásáról cikkezik a népszerű német lap, ami Orbán Viktornak is igazat ad

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.