Szlovákia és az Egyesült Államok kész tovább segíteni Ukrajnát

Lloyd Austin látogatása előtt utoljára húsz éve látogatott amerikai védelmi miniszter Szlovákiába.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 18. 9:28
AUSTIN, Lloyd
Brüsszel, 2022. február 17. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok védelmi minisztereinek második napi tanácskozásán, 2022. február 17-én. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia és az Egyesült Államok kész tovább segíteni Ukrajnát – jelentette ki csütörtökön Jaroslav Nad szlovák és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Pozsonyban. A két tárcavezető megerősítette, hogy tárgyalások folynak szlovák Sz–300-as légvédelmi rakétarendszerek átadásáról Ukrajnának, ugyanakkor Nad hangsúlyozta, hogy erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha Szlovákia megfelelő pótlást kap saját légterének védelmére.

Szövetségesekként készek vagyunk közösen segíteni Ukrajnának

– húzta alá Austin, hozzátéve, hogy a kijevi kormányerőknek eddig sikerült elejét venniük, hogy az oroszok uralják a légteret Ukrajna felett. Mint mondta, közös céljuk, hogy olyan eszközökkel támogassák az ukrán hadsereget, amelyek hatékonyak. Az amerikai védelmi miniszter egyben üdvözölte Szlovákia ukrajnai menekültek érdekében végzett humanitárius erőfeszítéseit. Austin ismételten elvetette a repüléstilalmi övezet létrehozását, ugyanakkor elítélte a civilek elleni orosz légicsapásokat.

A két védelmi miniszter megbeszélései, a TASR helyi hírügynökség beszámolója szerint, érintették Szlovákia NATO-kötelezettségeit is. Nad hangsúlyozta, hogy a védelmi kiadásoknak a hazai össztermék (GDP) két százalékához igazítása nem lehet célkitűzés, hanem csak minimális érték. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy több NATO-tagország már bejelentett olyan terveket, miszerint GDP arányosan két és fél százalékra, vagy akár három százalékra emeli védelmi kiadásait.

A két miniszter ezenfelül megvitatta a szlovák haderő korszerűsítését a NATO-célkitűzések teljesítése végett.

A TASR felidézte, hogy utoljára húsz éve látogatott amerikai védelmi miniszter Szlovákiába. Nad a találkozót a barátság, a szövetség és a kiváló kapcsolatok jeleként méltatta.

Matej Tonin, szlovén védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy Ljubljana mintegy kétszáz fős katonai kontingenst küld a NATO keleti szárnyának erősítésére Szlovákiába. – Szlovákia számíthat Szlovéniára – hangsúlyozta Tonin, akit az STA helyi hírügynökség idézett.

 

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok védelmi minisztereinek második napi tanácskozásán, 2022. február 17-én. (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.