időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Washington vészforgatókönyvvel készül, ha Oroszország NATO-területet bombázna

Forrás: MTI
2022.03.25. 16:41 2022.03.27. 04:04
Washington vészforgatókönyvvel készül, ha Oroszország NATO-területet bombázna

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a Lengyelországba tartó amerikai elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén a sajtó pénteken jelen lévő munkatársainak kérdésére válaszolva elmondta: felkészülnek arra az esetre, ha Oroszország a NATO-tagországok területén belül próbálná meg bombázni az Ukrajnába utánpótlást szállító gépkocsikonvojokat.

Vészforgatókönyvvel készülünk arra a lehetőségre, ha Oroszország úgy döntene, hogy NATO-tagországok területét bombázná akár ilyen, akár más összefüggésben. (Joe Biden) elnök a lehető legvilágosabban fogalmazott: abszolút mértékben elkötelezett, hogy nagyon határozott választ adjon, szövetségünk más tagjaival egyetemben, ha Oroszország megtámadná a NATO-t

– szögezte le Sullivan.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei további büntetőintézkedéseket is elfogadhatnak Moszkvával szemben Ukrajna orosz katonai megszállása miatt.

Természetesen további lépések is lehetségesek a szankciók szigorítására, és folyamatosan mérlegelni fogjuk ezeket

– fogalmazott a fehér házi tisztségviselő.

Moszkva különleges katonai műveleteknek nevezi ukrajnai tevékenységét a szomszédos ország lefegyverzése érdekében. Kijev és nyugati szövetségesei előzmény nélküli, ki nem kényszerített támadó háborúnak hívják, és úgy vélik: Oroszország valódi célja a kijevi kormány megdöntése, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök illegitimnek tart.

Joe Biden amerikai elnök pénteken érkezett az ukrajnai Lvivtől alig 180 kilométerre fekvő délnyugat-lengyelországi Rzeszów városába, hogy első kézből tájékozódjon a nemzetközi erőfeszítésekről, amellyel az orosz katonai megszállás elől menekülő több millió ukrajnai menekültnek igyekeznek segíteni, illetve személyesen találkozzon a NATO keleti szárnyát erősítő amerikai csapatok tagjaival.

Jake Sullivan azt is kijelentette, hogy Moszkva nagyon súlyos árat fizetne azért, ha vegyi fegyvert vetne be Ukrajnában. Egyúttal mindenkit biztosított arról, hogy az Egyesült Államoknak nincsen szándékában ilyen fegyvert használni, bármilyen körülményekről legyen is szó.

Borítókép: Jake Sullivan (Fotó: FLICKR)

Háború Ukrajnában

Résnyire még nyitva hagyták a kommunikációs csatornákat Oroszországgal

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.