Belarusz részt akar venni az ukrajnai háborút lezáró béketárgyaláson

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök szerint főként a Nyugat rángatta bele őket a konfliktusba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 07. 15:49
LUKASENKA, Aljakszandr; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2022. március 11. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfõ megbeszélést folytat Moszkvában 2022. március 11-én. Putyin február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minszket nem szabad kihagyni az ukrajnai konfliktus lezárását célzó tárgyalásokból – szögezte le Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök csütörtökön. Hozzátette: a napokban megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. „Nem lehet Belarusz  háta mögött külön egyezményeket kötni” – idézte az elnököt a Belta állami hírügynökség. „Miután belerángattatok minket ebbe – főként a nyugati országok –, természetesen Belarusz álláspontját is meg kell hallgatni ezeken a tárgyalásokon” – tette hozzá.

Uladzimir Makej belarusz külügyminiszter egyenesen azt követelte, hogy Lukasenkának is biztosítsanak helyet a végső tárgyaláson.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy bár a belarusz erők nem vettek részt az ukrajnai háborúban, tisztességtelen módon az agresszor bűntársának nevezték Minszket. Ráadásul a Nyugat szankciókkal sújtotta az országot. Az ukrajnai invázióban Belarusz stratégiai támogatást nyújt Oroszországnak, és lehetővé teszi, hogy az orosz csapatok áthaladjanak területén. „Nincs szükségünk erre a háborúra” – idézte Lukasenkát a Belta. „Mert a két szláv nép közötti konfliktus eredményeként mi szenvedhetünk a legtöbbet” – tette hozzá.

Bár Belarusz gazdaságilag és katonailag nagymértékben támaszkodik Oroszországra, Lukasenka a múltban időnként megpróbált elhatárolódni Moszkvától, hogy jobb viszonyt alakítson ki az Európai Unióval.

Ugyanakkor az elnöknek 2020-ban a Kreml segítségével sikerült megtartania hatalmát és felszámolnia a tömegtüntetéseket, amelyek a feltételezett választási csalások miatt kezdődtek ellene. Lukasenka csütörtökön elmondta: Minszk kénytelen volt végrehajtani egy különleges műveletet, hogy kamionsofőrjei hazatérhessenek Ukrajnából. „A helyzet odáig fajult, hogy ezek a gazemberek elkezdték foglyul ejteni az odaát tartózkodó embereinket, elsősorban sofőröket” – idézte az elnököt a Belta hírügynökség. „Figyelmeztettem az ukránokat, hogy kénytelenek leszünk műveletet végrehajtani kiszabadításuk érdekében” – folytatta. Elmondta, hogy ez meg is történt, és mindenkit kiszabadítottak.

Borítókép: Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz államfő megbeszélést folytat Moszkvában 2022. március 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.