Már arra tanítják a leendő szülészeket, hogy mi a teendő, ha férfi a páciens

A férfiak vajúdása az orvostanhallgatók tananyagának részévé vált.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 30. 16:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik skóciai egyetemen a szülészhallgatóknak azt tanították, hogy miként kell kezelniük azokat a vajúdó embereket, akiknek még mindig lehetnek férfi-nemiszerveik. A diákok egy része élesen bírálta a tananyagot, mert szerintük semmibe veszi a biológiát.

A katéterezés gyakori a szülés során, különösen azoknál, akik császármetszésen esnek át, vagy akiknek epidurális érzéstelenítésre van szükségük. Az anyák gyakran választják a katétert, hogy segítsék a hólyagürítést a szülés során. Ezt szem előtt tartva a diákok meglehetősen zavarba jöttek, amikor kinyitották a tananyagot, és az első oldalonfigyelmeztetést láttak a férfiak katéterezésének biztosításáról. A tananyag azt is pontosan megadta, hogy mennyi érzéstelenítőre van szüksége a nőknek és a férfiaknak vajúdás közben. Egy másik rész arról szól, hogyan kell kommunikálni a férfi pácienssel, amikor a katéter áthalad a prosztatáján.

Dr. Susan Bewley, a londoni King’s College szülészet és nőgyógyászat professzora a Reduxxnek azt mondta: „Lehet, hogy a projekt együttérzésből és lelkesedésből született, de aggasztó, hogy az írók a jelek szerint nem ismerik, nem törődnek a biológiai tényekkel, és nem ellenőrzik azokat.”

Korábban is volt már példa arra, hogy a férfiak szülését népszerűsítették. A The Practising Midwife magazin címlapján egy transz férfi a kezében tartja kisbabáját, és még összeköti őket a köldökzsinór. A fotón a férfi magasba emeli az öklét, az alkarján pedig egy szivárványtetoválás látható. A magazinban egy átfogó beszélgetés is olvasható, melyben igyekeznek rávilágítani arra, hogy transzmaszkulin anyaságot és az anyasági ellátást befogadóbbá kell tenni. A cikkben egy sor akadémikust és az egészségügyben jártas személyt szólaltattak meg, akik közösen feltárták azokat az akadályokat, amelyekkel egy transz férfi találkozhat az egészségügyi intézményekben.

A botrányos címlapot sok kritika érte, mivel sokan megkérdőjelezték a transz férfiak gyermekvállalását, a magazin azonban a kritikák ellenére is kiáll álláspontja mellett. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a kiadványunk minden szinten teret biztosítson a szülő embereknek, gondozóknak azért, hogy tanulhassanak, gondoskodhassanak egymásról, és megosszák a tapasztalataikat. De nem fogadunk el és nem közlünk le olyan kommentárokat, amelyek kompromittálják ezeket az értékeket” – írja a magazin.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.