Menekültek elleni légicsapással vádolták meg Moszkvát

Becsapódott két orosz rakéta Kramatorszk egyik vasútállomásánál. Moszkva szerint álhírről van szó.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 08. 12:07
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kramatorszk, 2022. április 8. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldalán közzétett fénykép véres térkõrõl, csomagokról és egy babakocsiról egy peronon a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomását ért rakétatámadást követõen 2022. április 8-án. Két orosz rakéta csapódott be a vasútállomásnál, a támadásban több mint harmincan életüket vesztették és több mint százan megsebesültek. MTI/AP/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becsapódott két orosz rakéta pénteken a kelet-ukrajnai Kramatorszk város egyik vasútállomásánál, legkevesebb harmincöten életüket vesztették és több mint százan megsebesültek – közölte az ukrán állami vasúttársaság. A vasútállomást jelenleg a háború elől menekülők evakuálására használják.

Olekszandr Honcsarenko, Kramatorszk polgármestere azt közölte, nagyjából négyezren – többségében idősek, nők és gyerekek – tartózkodtak az állomáson a rakétacsapás pillanatában. Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó azt mondta, az oroszok pontosan tudták, mire céloznak, pánikot és félelmet akartak kelteni, és a lehető legtöbb civil lakossal végezni. A kormányzó az interneten egy fényképet tett közzé, amelyen holttestek láthatók bőröndök és egyéb csomagok halma mellett. Egy másik fotón mentőegységek tüzet oltanak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott az eset után, hogy az oroszok, „mivel nem elég erősek és bátrak ahhoz, hogy szembeszálljanak (az ukránokkal) a harcmezőn, cinikus módon a civil lakosságot pusztítják el”.

A Reuters hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni a kramatorszki támadásról és az áldozatok számáról szóló híreket, illetve a Kirilenko által közzétett fotók hitelességét.

Füst száll fel a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomását ért rakétatámadást követően 2022. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala)

Az ukrán vasúttársaság azt is közölte, hogy ugyanebben a régióban három vonat megállásra kényszerült, miután légicsapás érte a vasútvonalat csütörtökön.

Az ukrán hatóságok szerint az orosz hadsereg új offenzívára készülve átcsoportosítja erőit, és

Moszkva arra készül, hogy minél nagyobb területet szerezzen meg Kelet-Ukrajnában.

Ott a helyi hatóságok az utóbbi napokban arra biztatták a lakosokat, hogy távozzanak a térségből, amíg azt még viszonylagos biztonságban megtehetik. Kramatorszkból az utóbbi napokban több ezren távoztak vonattal.

Rakétatámadásban megrongálódott vonat a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomásán 2022. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala)

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint

a moszkvai védelmi tárca közölte: provokáció és nem felel meg a valóságnak a kijevi nacionalista kormány állítása arra vonatkozóan, hogy Oroszország csapást mért egy kramatorszki vasútállomásra.

Hozzátették, hogy azokat a rakétákat, amelyek a hírek szerint a vasútállomásnál becsapódtak, csak az ukrán hadsereg használja, és az orosz hadseregnek pénteken Kramatorszkban nem voltak kijelölt katonai célpontjai. 
 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldalán közzétett fénykép véres térkőről, csomagokról és egy babakocsiról egy peronon a kelet-ukrajnai Kramatorszk vasútállomását ért rakétatámadást követően 2022. április 8-án. (Fotó: MTI/AP/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegram-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.