Több mint tízmilliárd euró gyűlt össze Ukrajna támogatására

AZ EB által felajánlott összegből négyszázmillió eurót kapnak a háborús országgal szomszédos államok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 10. 9:57
DUDA, Andrzej; VON DER LEYEN, Ursula; TRUDEAU, Justin
Varsó, 2022. április 9. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b2), Andrzej Duda lengyel államfõ (b) és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (a kivetítõn) részt vesz az ukrajnai menekültek megsegítésére rendezett nemzetközi adományozói konferencián Varsóban 2022. április 9-én. Az eseményt az Európai Bizottság és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök kezdeményezte. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetközi gyűjtőakcióban 10,1 milliárd euró (3810,5 milliárd forint) gyűlt össze az orosz hadsereg által lerohant Ukrajna megsegítésére – közölte szombaton Varsóban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

Az Európai Unió, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és a Global Citizen nemzetközi szervezet által szervezett Stand Up for Ukraine (Állj ki Ukrajna mellett) elnevezésű kampány részeként az otthonaikat elhagyni kényszerülő ukránoknak gyűjtöttek adományokat.

Számos művész, köztük Elton John, Alanis Morrissette, Billie Eilish, Annie Lennox és Chris Rock csatlakozott a kampányhoz a világ vezetőinek oldalán, akik országuk nevében vállalták, hogy több milliárd dollárt mozgósítanak. 

Feldúlt bennünket, amint láttuk az emberek szenvedését Ukrajnában

– írta Facebook-oldalán Elton John. A 75 éves poplegenda felszólította rajongóit, hogy segítsenek azokon az embereken, akiknek romokba dőlt az élete és mindent elhagytak egy biztonságosan életért.

Varsóban tartott szombati sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen fantasztikusnak nevezte a gyűjtés eredményét. – A világ országainak, vállalatainak és embereinek szolidaritása kis fényt kínál ezekben a sötét órákban – fogalmazott Von der Leyen. – Amikor a bombák már nem hullanak többé, abban is segítünk majd, hogy az ukrán nép újraépíthesse országát – fűzte hozzá. 

Az EB elnöke kifejtette azt is, hogy Ukrajna további anyagi segítségre számíthat.  – A világ 9,1 milliárd eurót ígért a kampányban. Az Európai Bizottság az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködve újabb egymilliárd eurót ajánlott fel az ukrajnai belső menekülteknek – jelentette be az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Bizottság által felajánlott összegből hatszázmillió eurót kapnak az ukrán hatóságok és négyszázmilliót azok a szomszédos államok, amelyek figyelemre méltó munkát végeznek a menekültek megsegítése érdekében

– tette hozzá Von der Leyen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videókapcsolat segítségével beszélt a sajtótájékoztatón, kijelentette: – Az ukrán bátorság már egyesítette a demokratikus világot.

Az ukrán elnök felszólította a Nyugatot, hogy hozzon további szankciókat az orosz bankok ellen és állítsák le az orosz kőolaj vásárlását. Az orosz támadás február 24-i kezdete óta több, mint 4,3 millió ukrán hagyta el hazáját az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint. Az ENSZ becslése szerint a belső menekültek száma az országban 7,1 millió.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b2), Andrzej Duda lengyel államfő (b) és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (a kivetítőn) részt vesz  az ukrajnai menekültek megsegítésére rendezett nemzetközi adományozói konferencián Varsóban 2022. április 9-én (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.