időjárás 23°C Ottó 2022. július 2.
logo

A török elnök telefonon tárgyalt svéd és finn vezetőkkel a NATO-csatlakozásukról

MTI
2022.05.21. 18:51 2022.05.21. 21:42
A török elnök telefonon tárgyalt svéd és finn vezetőkkel a NATO-csatlakozásukról

Telefonon tárgyalt Svédország és Finnország vezetőivel szombaton a két ország NATO-csatlakozását ellenző Recep Tayyip Erdogan török elnök, és megvitatta velük a „terrorszervezetekkel” kapcsolatos aggodalmait. Erdogan szerdán a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy 

Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Erdogan szombaton közölte Magdalena Andersson svéd miniszterelnökkel: Ankara azt várja, hogy Svédország hozzon konkrét és komoly intézkedéseket annak bizonyítására, hogy osztja Törökországnak a PKK terrorszervezettel, valamint annak szíriai és iraki szövetségeseivel kapcsolatos aggodalmait. Az elnök hozzátette, hogy a szíriai török invázió után Törökország ellen 2019-ben elrendelt fegyverexport-embargót is fel kell oldani.

Andersson kijelentette: nagyra értékelte a telefonhívást, és Svédország a kétoldalú kapcsolatok erősödését reméli Törökországgal.

Hangsúlyoztam, hogy Svédország üdvözli azt a lehetőséget, hogy együttműködhet a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és kiemeltem, hogy Svédország egyértelműen támogatja a terrorizmus elleni harcot – olvasható a svéd kormányfő közleményében.

Sauli Niinistö finn államfővel folytatott telefonbeszélgetésében Erdogan hangsúlyozta, hogy ha egy NATO-szövetségest egy terrorszervezet részéről fenyegető veszély ellen nem lépnek fel, az ellentétes a szövetség szellemével – közölte Ankara. Niinistö közölte: nyílt és közvetlen tárgyalást folytatott Erdogannal, és egyetértett a szoros párbeszéd folytatásában.

Stockholm és Helsinki hétfőn nyújtotta be hivatalosan csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 vezetőinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.