Erdogan továbbra is ellenzi a svéd és finn NATO-csatlakozást

A NATO-főtitkára azonban bizakodva beszélt a helyzetről, hiszen nem szokatlan a nézeteltérés ilyen fajsúlyú döntéseknél.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 19. 20:06
STOLTENBERG, Jens; ERDOGAN, Recep Tayyip
Antalya, 2022. március 11. A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-fõtitkárral az antalyai diplomáciai fórumon a törökországi Antalyában 2022. március 11-én. MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország továbbra sem támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását − jelentette ki Recep Tayyip Erdogan államfő a TRT török állami televízióban fiatalokkal folytatott beszélgetésében. Svédország és Finnország szerdán hivatalosan is beadta csatlakozási kérelmét a NATO-ba, a török elnök azonban változatlanul ellenzi a két észak-európai ország felvételét a katonai szövetségbe.

Erdogan a török ifjúság és sport nemzeti ünnepe alkalmából beszélgetett fiatalokkal. Elmondta: már a szövetségeseknek is jelezték, hogy nemet fognak mondani a két ország NATO-csatlakozására.

Hangsúlyozta, hogy nem terveznek eltérni az eddigi álláspontjuktól. Ezúttal is azzal vádolta a két skandináv országot, hogy nemcsak pénzügyileg, de fegyverzettel is támogatják a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Törökország vétója könnyen megakaszthatja Stockholm és Helsinki − a legtöbb NATO-tagállam által szorgalmazott − felvételét, ugyanis az új tagok csatlakozását konszenzussal, mind a harminc NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia. 

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára csütörtökön koppenhágai látogatása során újságíróknak azt mondta, nem szokatlan, hogy nagy fajsúlyú döntések esetén eltérő vélemények legyenek a NATO-ban. Hangsúlyozta, hogy közeli kapcsolatban vannak mind Finnországgal és Svédországgal, mind pedig Törökországgal, és hozzátette, hogy foglalkoznak azokkal a problémákkal, amelyeket Törökország kifogásolt.

Stoltenberg bizakodva beszélt a helyzetről, hiszen − mint magyarázta − bőven van tapasztalatuk abban, hogy miként kell véleménykülönbségek esetén leülni és közösen megoldást találni a felmerülő problémákra.

A NATO-főtitkár − aki szerdán személyesen vette át a finn és svéd NATO-nagykövetektől a két ország csatlakozási kérelmét − arról is beszélt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja még sokáig elhúzódhat, ezért a szövetség tagországainak felkészültnek kell lenniük. Noha szerinte Oroszország nem érte el stratégiai céljait, nem gondolja, hogy Moszkva feladná a küzdelmet.

Borítókép: A török elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) kezet fog Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral az antalyai diplomáciai fórumon a törökországi Antalyában 2022. március 11-én (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.