Előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában Jill Biden

Az amerikai first lady Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feleségével, Olena Zelenszkával találkozott.

Magyar Nemzet
Forrás: The Washington Post2022. 05. 08. 16:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jill Biden amerikai first lady vasárnap előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában − számolt be a The Washington Post amerikai napilap. Joe Biden amerikai elnök felesége Szlovákiából érkezett Ukrajnába, miután a szlovák−ukrán határnál elhelyezkedő Felsőnémetiben látogatott meg egy menekültbefogadó központot. Jill Biden lépése szokatlan, ugyanis az amerikai elnökfeleségekre nem jellemző, hogy háború sújtotta országok területére lépjenek. 

Biden Ukrajnában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hitvesével, Olena Zelenszkával találkozott. 

Fontosnak tartottam megmutatni Ukrajna népének, hogy a háborúnak véget kell vetni és hogy az Egyesült Államok az ország mellett áll

− fogalmazott Biden a két first lady zárt ajtók mögötti találkozóját megelőzően. 

Pontosan tudjuk, mit jelent az amerikai elnök feleségének olyan országba látogatni, ahol folyamatosak a háborús cselekmények, éjjel-nappal szólnak a légvédelmi szirénák

− méltatta Jill Bident az ukrán first lady, aki hozzátette, nagyon bátor cselekedet Biden látogatása. 

Legutóbb egyébként George W. Bush korábbi amerikai elnök felesége, Laura Bush látogatott el háború sújtotta övezetbe. Ő 2005-ben az afgán fővárosba, Kabulba utazott, ahol tanárnak készülő afgán nőkkel találkozott, tartott előadásokat. Ezt követően 2008-ban is visszatért Afganisztánba. 

Ezt leszámítva azonban egyáltalán nem bevett gyakorlatról van szó. 

Jill Biden látogatását megelőzően az elmúlt időszakban több magas rangú amerikai tisztviselő is Ukrajnába utazott, többek közt Antony Blinken külügyminiszter, Lloyd Austin védelmi miniszter, legutóbb pedig Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke. Joe Biden még nem látogatott el a háború sújtotta országba az invázió kezdete óta.

Borítókép: Jill Biden a szlovákiai Felsőnémetiben 2022. május 8-án (Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.