időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Hatalmas összegű katonai támogatást nyújt London Ukrajnának

Magyar Nemzet
Forrás: The Daily Telegraph
2022.05.08. 12:34 2022.05.08. 14:56
Hatalmas összegű katonai támogatást nyújt London Ukrajnának

1,3 milliárd font értékű katonai támogatást nyújt az Egyesült Királyság Ukrajnának − számolt be a The Daily Telegraph brit konzervatív napilap. A mostani szállítmánnyal együtt a brit katonai kiadások idén két évtizede nem látott mértékben növekedtek, az az iraki és afganisztáni háborúk kezdete óta nem volt ilyen magas. 

A támogatás többek közt háromszázmillió font értékben radarrendszereket, GPS-jelet zavaró készülékeket és éjjellátó eszközöket biztosít az ukrán haderőnek − jelentette be korábban Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson májusban találkozni fog a brit hadipari vállalatok képviselőivel, akikkel a háború miatt megnövekedett igények teljesítéséről, a termelés fokozásáról fog majd tárgyalni. 

Az Egyesült Királyság volt az első ország, amely felismerte a veszélyt, és fegyverekkel támogatta Ukrajnát. Kitartunk ezen törekvésünk mellett, és szövetségeseinkkel együtt azon leszünk, hogy Ukrajna továbbra is visszaszoríthassa az orosz inváziót, és szabad, demokratikus országként túlélje a háborút. E folyamat során pedig megerősítjük saját biztonságunkat és gazdaságunkat is, mindent megteszünk azért, hogy az Egyesült Királyságban úttörő védelmi hadfelszereléseket fejlesszünk és gyártsunk

− fogalmazott Boris Johnson.

Tisztviselők szerint a háború jót tesz a brit hadiparnak, ami hasznot húzhat abból, hogy a nyugati országok próbálják kiszorítani az orosz technológiákat, alkatrészeket a védelmi ipar legtöbb területéről.  

A gazdaságilag legfejlettebb hét országot tömörítő G7-csoport vasárnap egyeztet Ukrajna újbóli pénzügyi támogatásáról, az ülésen videós bejelentkezés keretein belül felszólal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Borítókép: Ukrán katona egy páncélozott harcjárműben a kelet-ukrajnai Donyeckben 2022. április 27-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

 

Háború Ukrajnában

Amerikai fegyverekkel is lőhetik a Krímet

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.