időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Lemondana az orosz energiafüggőségről Románia és Litvánia is

Magyar Nemzet
2022.05.06. 16:22 2022.05.06. 16:28
Lemondana az orosz energiafüggőségről Románia és Litvánia is

Klaus Johannis román és Gitanas Nauseda litván elnök pénteken Bukarestben az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztését szorgalmazta. Johannis a hivatalában fogadta litván kollégáját, aki hivatalos látogatásra érkezett a román fővárosba. A megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Johannis elmondta, hogy egyebek mellett az ukrajnai háború témáját érintették. Emlékeztetett, hogy Románia támogatja az eddig elfogadott szankciók „konszolidálását”, és javasolta, hogy folytassák erről az egyeztetéseket a szövetséges és partnerállamokkal. Rámutatott:

az energia kérdésében Románia és Litvánia támogatja az Európai Unió Oroszországgal szembeni energetikai függőségének megszüntetését.

Ugyanakkor érintették a magas energiaárak lakosságra kifejtett hatását, és abban állapodtak meg, hogy folytatni kell a tárgyalásokat az európai polgárok megvédése érdekében a magas árak kedvezőtlen hatásaitól. Gitanas Nauseda elmondta, hogy növelni kell az Oroszországra gyakorolt nyomást, és hogy az orosz katonák által elkövetett háborús bűntettek nem maradhatnak büntetlenül.

Oroszországnak meg kell fizetnie ezért, ezzel magyarázhatók a gazdasági szankciók. Szigorú embargóra van szükség, de az orosz propagandát, Belaruszt is szankcionálni kell az orosz–ukrán háborúban játszott szerepéért

– mondta a litván elnök.

Johannis bejelentette, hogy 2023-ban román harci repülőgépek is visszatérnek a Balti-tenger térségébe, hogy légi járőrözési szolgálatot teljesítsenek. A litván elnök megköszönte Bukarestnek ezt a gesztust. Johannis meghívta Litvániát, hogy vegyen részt a francia és német támogatással, az ukrán menekültáradat miatt nehéz helyzetbe került Moldova megsegítésére szervezett újabb támogatói konferencián. A meghívást Nauseda elfogadta.

Borítókép: Orosz rakétatámadásban megrongálódott lakóépület romjai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 29-én (Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.