időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.24. 12:59
Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be

Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be – jelentette be Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedden a Twitter közösségi honlapján, hozzátéve, hogy hat üteg beszerzésére írt alá ajánlattételi felhívást. – Elindítjuk a Visztula légvédelmi program második szakaszát – áll Blaszczak bejegyzésében.

A miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban kedden felidézte: a Visztula program első szakaszában már megvásároltak két Patriot-üteget. A 4,75 milliárd dollár értékű beszerzésről Varsó és Washington 2018 márciusában állapodott meg, a szállítást korábbi közlések szerint ez év végén vagy 2023 elején bonyolítják le. A rendszer a műveleti készültséget 2023 és 2024 fordulóján éri el az eddig ismertetett tervek szerint.

Március elején – már Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörését követően – a Varsóba látogató Kamala Harris amerikai alelnök is beszámolt arról, hogy Lengyelországba szállítottak két Patriot-üteget. Ez a szállítmány azonban nem része a lengyel légvédelmi programnak, és az amerikaiak később közölték: a rakétákat átmeneti jelleggel helyezték át Németországból.

A lengyel parlament március közepén elfogadta a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

 

Borítókép: Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.