Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be

Jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 24. 12:59
null
Szliács, 2022. május 10. Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévõ légitámaszponton 2022. május 10-én. A holland-német rakétavédelmi erõk 2022 tavaszán telepítették a Patriot rendszert a NATO keleti erõinek erõsítésére Oroszország ukrajnai katonai invázióját követõen. A NATO többnemzetiségû rakétavédelmi munkacsoportja 240 német és 130 holland katonával tevékenykedik a támaszponton. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország újabb Patriot-rakétaütegeket szerez be – jelentette be Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter kedden a Twitter közösségi honlapján, hozzátéve, hogy hat üteg beszerzésére írt alá ajánlattételi felhívást. – Elindítjuk a Visztula légvédelmi program második szakaszát – áll Blaszczak bejegyzésében.

A miniszter a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban kedden felidézte: a Visztula program első szakaszában már megvásároltak két Patriot-üteget. A 4,75 milliárd dollár értékű beszerzésről Varsó és Washington 2018 márciusában állapodott meg, a szállítást korábbi közlések szerint ez év végén vagy 2023 elején bonyolítják le. A rendszer a műveleti készültséget 2023 és 2024 fordulóján éri el az eddig ismertetett tervek szerint.

Március elején – már Oroszország Ukrajna elleni háborújának kitörését követően – a Varsóba látogató Kamala Harris amerikai alelnök is beszámolt arról, hogy Lengyelországba szállítottak két Patriot-üteget. Ez a szállítmány azonban nem része a lengyel légvédelmi programnak, és az amerikaiak később közölték: a rakétákat átmeneti jelleggel helyezték át Németországból.

A lengyel parlament március közepén elfogadta a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében jövőre a bruttó hazai termék (GDP) három százalékára emelik Lengyelország védelmi kiadásait.

 

Borítókép: Német katona a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerének bemutatóján a szlovákiai Szliácson lévő légitámaszponton 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.