Ukrajna, az energia- és élelmiszerválság az EU-csúcs fő témái

Charles Michel: Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 27. 16:47
MICHEL, Charles
Varsó, 2022. május 5. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Ukrajna megsegítése céljából rendezett nemzetközi adományozó konferenciára érkezik Varsóban 2022. május 5-én. MTI/EPA-PAP/Rafal Guz Fotó: Rafal Guz Forrás: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra, európai egységünk mindig is a legnagyobb erősségünk volt, ez marad a vezérelvünk – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken, az uniós tagállami vezetőknek küldött, a hétfőn kezdődő brüsszeli rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló meghívólevelében.

A csúcstalálkozó témáit taglalva az elnök azt írta:

a tagállamok vezetői első munkaülésükön az ukrajnai helyzettel fognak foglalkozni, amelyhez Volodomir Zelenszkij ukrán elnök videón keresztül csatlakozik majd.

Mint hangsúlyozta, az EU előtt álló legsürgetőbb feladat az ukrán állam pénzügyi szükségleteinek kielégítése, ezért a vezetők az ukrán újjáépítéshez kapcsolódó támogatásokról is tárgyalnak majd.

A meghívólevél szerint, az uniós csúcson napirenden lesz az energia kérdése is.

Fel kell gyorsítanunk az energetikai átállást, ha a lehető leghamarabb meg akarjuk szüntetni függőségünket az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A Versailles-ban hozott döntéseinkre építve meg fogjuk vitatni, hogy miként lehet a legjobban előrehaladni e munkában

– hangsúlyozta Charles Michel.

Az ET elnöke kitért arra is, hogy a tanácskozáson szó lesz Oroszország katonai agressziójának drámai hatásáról a globális élelmiszer-biztonságra, és a vezetők megvitatják, hogyan lehetne segíteni Ukrajnát abban, hogy mezőgazdasági termékeit az uniós infrastruktúra segítségével exportálja. A vitában részt vesz Macky Sall szenegáli elnök, az Afrikai Unió elnöke is, tekintettel az afrikai országok élelmezésbiztonsággal szembeni akut sebezhetőségére.

Charles Michel azt is közölte, hogy a csúcson megvitatják az EU védelmének erősítését, továbbá azt, hogy az unió hogyan erősítheti meg ellenálló képességét és növelheti biztonsági kapacitását.

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2022. május 5-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Rafal Guz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.