Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Egyre intenzívebb az ellenállás az oroszok által megszállt területeken

Főként a háború első szakaszában elfoglalt déli országrészeken számolnak be egyre több gerillaakcióról.

2022. 06. 07. 16:54
Herszon, 2022. április 28. A 2022. április 28-án közreadott képen ukrán zászlókkal tüntetnek az orosz csapatok támadása ellen a dél-ukrajnai Herszonban március 7-én. Herszon megye megszállt területein április 27-én az úgynevezett népszavazás megrendezésére készülnek az orosz erõk, zajlik a szavazólapok kinyomtatása, valamint a helybeliek személyes adatainak ellenõrzése. MTI/AP/Olexandr Chornyi Fotó: Olexandr Chornyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lassan, de biztosan halad előre az orosz háborús gépezet, Ukrajna jelentős része − Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt heti közlése szerint az ország közel húsz százaléka − orosz kézre került. Jelenleg a Donbasz régióban folynak jelentősebb harcok, azonban a háború első időszakában az ország déli megyéiben, a herszoni és zaporizzsjai területeken foglaltak el településeket, városokat a megszállók. Ezekben azóta már bevezették az orosz rubelt, blokkolták az ukrán televíziós csatornákat, a helyi internetszolgáltatást orosszal helyettesítették, valamint a vezető pozíciókat is oroszbarát politikusok tölthetik be. 

Ezzel egy időben a helyi ellenállás is egyre aktívabb: ukrán közlés szerint a partizánok több mint száz orosz katonát öltek meg Melitopol városában és annak közelében. Habár a mind a két fél által közzétett információkat fenntartásokkal kell kezelnünk, akadnak olyan esetek is, melyet az oroszok és ukránok egyaránt megerősítettek. Múlt hét hétfőn például a zaporizzsjai terület vezetésével megbízott Jevgenyij Balickij ellen követtek el merényletet, melyben Balickij nem, viszont két humanitárius feladatokat ellátó személy megsérült − áll az orosz közlésben.  

Ma reggel terrortámadást hajtottak végre Melitopol békéjének megzavarására

− írták az oroszbarát hatóságok a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátették, az ukrán vezetés továbbra is folytatja a civilek és a városok infrastruktúrája elleni hadjáratát. Ezt megelőzően a szintén zaporizzsjai Enerhodar város Kreml által támogatott vezetője szenvedett életveszélyes sérüléseket, amikor egy robbanószerekkel teli gépjármű robbant fel közvetlen közelében. Emellett szinte minden napra jut egy, az utánpótlások szempontjából kritikus infrastruktúrát érő támadás: az ellenállók vasúti útvonalakat, radarállomásokat próbálnak megsemmisíteni, emellett pedig az ukrán egységek ellentámadásait is segítik.

Az emberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megszállók lába alatt égjen a föld

− fogalmazott Ivan Fedorov, Melitopol hivatalosan megválasztott ukrán polgármestere a The Economist brit hetilapnak. 

Az ellenállók, habár nagy részük a civil lakosság köreiből kerül ki, korántsem képzetlen civilek: Kijev 2014 óta készül az orosz agresszióra, s ennek megfelelően alakította ki a helyi védelmi erőket is. A gerillaakciókat végrehajtó partizánok a háború kirobbanását megelőzően különleges kiképzésben részesültek, melynek során több specifikus műveletet − ellenséges tisztek elfogása, szállítási útvonalak megsemmisítése, a hagyományos haderő támogatása stb. − sajátítottak el.

Előnyük, hogy gyorsan mobilizálhatók, kiszámíthatatlanok és a feladat végrehajtását követően könnyedén elvegyülnek a civil lakosság között.

Emellett az ukrán különleges erők is segítségükre vannak, általában ők nevezik meg a célpontokat, segédkeznek az akciók megtervezésében − derül ki a The Economist elemzéséből. 

Az ellenállók szerepe az említettek mellett továbbá a hírszerzési feladatok ellátásában is kulcsfontosságú.

Több ezer informátorunk van a különböző területeken, akik a feladatok széles körét képesek ellátni. Ellenséges járőrök, hadi felszerelések, alakulatok és tisztek mozgásáról és tartózkodási helyéről adnak tájékoztatást a védelmi erőknek

fogalmazott Szerhij Kuzan, az ukrán Biztonsági és Együttműködési Központ vezetője a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírportálnak.

Borítókép: A 2022. április 28-án közreadott képen ukrán zászlókkal tüntetnek az orosz csapatok támadása ellen a dél-ukrajnai Herszonban március 7-én (Fotó: MTI/AP/Olexandr Chornyi)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.