Lapozó: Sorban zárolják az épülő mecsetek bankszámláit Franciaországban

Anyanyelvükön is érettségizhetnek az ukrán diákok Franciaországban, míg a spanyol reptereken soha nem látott káosz uralkodik · Franciaországban inflációt kompenzáló csomagot vezethet be a kormány, eközben zárolják az épülő mecsetek és adományozóik bankszámláit · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 08. 14:45
null
Párizs, 2020. október 30. Muzulmán hívõk távoznak a Párizsi Nagymecsetbõl a pénteki ima után, 2020. október 30-án. Elõzõ nap a nizzai Notre-Dame-bazilikában Brahim Ausszaui 21 éves tunéziai bevándorló késsel támadt a nizzai Notre-Dame-bazilikában tartózkodó három emberre, egy idõs nõt lefejezett, a sekrestyést és egy másik nõt halálosan megsebesített. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a támadást követõen. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anyanyelvükön is érettségizhetnek az ukrán diákok Franciaországban

A háború kitörése óta 18 ezer ukrán gyermek és tinédzser folytatta tanulmányait a franciaországi általános- és középiskolákban. Azok a diákok, akiknek idén esedékes az érettségi, akár az anyanyelvükön, ukrán nyelven is levizsgázhatnak.

Az ukrán érettségiket három városban, Bordeaux-ban, Marseille-ben és a párizsi régióban szervezik meg július végén és augusztus elején. A vizsgák online módon zajlanak, és három tantárgyat érintenek: matematikát, az ukrán nyelvet és az ukrán történelmet. Az online érettségit közvetlenül Ukrajnából bírálják el a helyi szaktanárok. Az érettségi előtt álló tanulóknak ez a lehetőség biztosíthatja, hogy a háború végeztével Ukrajnába visszatérve érvényes érettségivel folytathassák tanulmányaikat valamely ukrán felsőoktatási intézményben. Idén ősszel természetesen a franciaországi felsőoktatást is választhatják hazájuk felsőoktatása helyett vagy akár átmenetileg is, amíg nincs mód a hazatérésre. 

Forrás: Bfmtv.com

Soha nem látott káosz uralkodik a spanyolországi repülőtereken

Az Iberia spanyol légitársaság becslései szerint március elseje óta legkevesebb 15 ezer utazó késte le gépét a repülőtéri ellenőrzés lassúsága miatt. A madridi, barcelonai, valenciai, alicantei, málagai és a szigetek nagy forgalmú repterein kialakult káosz miatt egyre több utas, légitársaság és fogyasztóvédelmi szervezet tesz panaszt, ugyanakkor a belügyminisztérium azt állítja, hogy hozzájuk nem érkezett reklamáció. Ennek ellenére a tárca úgy döntött, hogy a főszezon kezdetén ötszáz rendőrt vezényel a repülőterekre, hogy az útlevél-ellenőrzések zökkenőmentesebbek legyenek. Csaknem kétszáz főt küldenek június végétől a madridi Barajasra és ugyanennyit a barcelonai Pratra. Az Iberia tájékoztatása szerint csak e hét hétfőn mintegy száz utas késte le a gépét Madridban és ragadt a T4-es terminálon a kis létszámú személyzet lassúsága miatt. Ezt követően kedden utasonként legalább negyven percet kellett sorban állni az iratok ellenőrzésénél.

Forrás: Rtve.es

Inflációt kompenzáló csomagot vezethet be a francia kormány

Csak találgatják a francia sajtóban az inflációt ellensúlyozó intézkedések konkrét részleteit, amelyeket Elisabeth Borne francia miniszterelnök helyezett kilátásba kedden. Öt nappal a parlamenti választások első fordulója előtt a miniszterelnök bejelentette, hogy a francia kormány egy olyan törvényen, és azon belül egy konkrét intézkedéscsomagon dolgozik, amelynek célja, hogy segítse a legszegényebb francia családok túlélését a rohamosan erősödő inflációban.

Borne kilátásba helyezett egy egyszeri pénzügyi segítséget a legkisebb jövedelmű családoknak, amelyet a kormány a nyár végén vagy szeptember elején utal át a családok bankszámlájára. A szabadon felhasználható pénzügyi juttatás értéke a találgatások szerint 100-150 euró lesz, az összeg valószínűleg a gyermekek száma alapján változhat, és a juttatás három-négymillió családot érinthet majd.

Ugyancsak szeptembertől várható az az intézkedés, amely szerint a foglalkozásuk miatt sokat autózó munkavállalók célzott üzemanyagár támogatást kapnak. Az intézkedés feltételeit és részleteit még homály fedi. Az viszont már biztos, hogy július 31-e helyett augusztus végéig meghosszabbítják azt az április óta hatályos kormányrendelet, amely szerint a franciaországi benzinkutakon 18 eurócentes árengedményt kell kötelezően alkalmazni az üzemanyagok fogyasztói árában. Ugyancsak azonnali intézkedés a francia alapnyugdíjak négyszázalékos indexálása, amely az augusztus elején átutalt júliusi nyugdíjakban mutatkozik majd meg először. 

Forrás: Bfmtv.com , Bfmtv.com , Bfmtv.com

Sorban zárolják az épülő mecsetek bankszámláit Franciaországban

A franciaországi Rhône megyei mecsetek tanácsa közleményben ítélte el, és pénzügyi apartheidnek nevezte azt a széles körben terjedő gyakorlatot, amelyben a franciaországi bankok épülő vagy felújítás alatt álló mecsetek bankszámláit zárolják előzetes figyelmeztetés nélkül. A pénzintézetek ugyanezt teszik a mecsetek bankszámláira pénzadományokat átutaló magánemberek bankszámláival is. Kamel Kabtane, a mecsetek tanácsának elnöke a közleményben kiemelte, hogy az elmúlt években már egy tucatnyi franciaországi mecset bankszámláját zárolták a bankok, és még több magánadományozó jutott ugyanerre a sorsra. A villeurbanne-i mecset rektora, Azzedine Gaci a közösségi médiában hozta nyilvánosságra június elején azt az esetet, amelyben a helyi muszlim közösség egyik tagjának a bankszámláját azután zárolta az egyik legnagyobb francia bank, a BNP, hogy a férfi az idei ramadán idején tízezer eurót utalt át a lyoni régióban épülő mecset támogatására. Az adományozó apjának, bátyjának, nővérének, és 96 éves nagybátyjának a bankszámláját is szó nélkül zárolták.

Miután a mecset rektora hiába kért segítséget a francia belügyminisztertől, a Rhône megyei mecsetek tanácsának elnöke egyenesen Emmanuel Macronhoz fordult, és arra kérte, hogy a köztársasági elnök „vessen véget ennek a gyalázatos eljárásnak, amely megfosztja a franciaországi vallási intézményeket és a francia állampolgárokat az alapvető jogaiktól”. 

Forrás:Bladi.net

Borítókép: Muzulmán hívők távoznak a párizsi nagymecsetből a pénteki ima után, 2020. október 30-án (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.