Soha nem volt ilyen magas a szíriai civil áldozatok becsült száma

Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a 11 éve tartó polgárháborúban közel 307 ezer civil vesztette életét.

2022. 06. 29. 17:51
SYRIA-CONFLICT-RELIGION-ISLAM-RAMADAN Fotó: BAKR ALKASEM Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 307 ezer civil hunyt el 2011 márciusa és 2021 márciusa között a szíriai polgárháborúban – áll az ENSZ emberi jogi hivatalának legfrissebb összesítésében. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában kedden Genfben ismertetett szám jóval magasabb a korábbi becsléseknél. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a konfliktus naponta átlagosan 83 szíriai civil életét követelte egy évtized alatt. Mindez a polgárháború előtti lakosságszám másfél százalékának felel meg. A jelentés a dokumentált halálesetek esetében feltünteti az áldozat személyes adatait, halálának pontos helyét és idejét, a feltételezett felelősöket és a kivégzéshez használt fegyvertípust.

Ezek azok az emberek, akiket a háborús műveletek következtében vesztették életüket. Ez a szám nem foglalja magába azt a sok civilt, akik azért haltak meg, mert nem jutottak hozzá egészségügyi ellátáshoz, élelmiszerhez, tiszta vízhez vagy más alapvető emberi jogokhoz

– mutatott rá Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A háromszázezret meghaladó számba továbbá a megölt katonákat, harcosokat sem vették bele, Bachelet szerint a civil áldozatok létszáma világosabb képet ad arról, hogy a polgárháború milyen súlyos méreteket öltött. A főbiztos tavaly szeptemberben még több mint 350 ezer halálos áldozatról beszélt, ugyanakkor ebben mintegy 143 ezer volt a civilek és 138 ezer a konfliktus különböző szereplőihez tartozó harcosok száma. További hetvenezer halott státusát akkor még nem lehetett egyértelműen meghatározni.

Mindeközben az ENSZ humanitárius ügyek koordinálásával foglalkozó hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett, hogy az áldozatok száma növekedhet.

A szervezet ugyanis attól tart, hogy a harcban álló felek továbbra sem nem tartják tiszteletben a polgári lakosság védelmére vonatkozó nemzetközi humanitárius normákat. Imran Riza, az ENSZ Szíriáért felelős vészhelyzeti koordinátora pedig arról számolt be, 14,6 millió ember szorul humanitárius támogatásra Szíriában, ez a szám a polgárháború kitörése óta nem volt ilyen magas.

Az élelmiszer-ellátást övező bizonytalanság rekordmértéket ért el

– hangsúlyozta Riza.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala 2013-ban és 2014-ben három vizsgálatot rendelt el az elhunyt civilek számának megállapítására, de a polgárháború súlyosbodása miatt a vizsgálatokat leállították. Az adatok gyűjtését 2019-ben kezdték újra, a szervezet azonban hangsúlyozta, veszélyes munkáról van szó, emellett a technikai tényezők is – például a korlátozott internet-hozzáférés – nehezítik a feladatok végrehajtását.

A szíriai polgárháború idén márciusban lépett tizenegyedik évébe, és szakértők szerint gyakorlatilag befagyott.

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója korábban elmondta lapunknak, az ország északi felében fekvő Idlíb tartomány egy részét dzsihadista szélsőséges csoportok uralják, amelyekkel a damaszkuszi kormány érdemben nem tud mit kezdeni.

Borítókép: Vacsorához gyülekeznek az emberek a ramadáni böjt alatt Tadif város romjai között (Fotó: AFP/Bakr Alkasem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.