Befagyott a tizenegy éve tartó szíriai polgárháború

Egymilliárd eurós segítségnyújtási tervezettel zárult a Szíria megsegítését célzó hatodik brüsszeli konferencia tegnap, amelyen hazánk is részt vett. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) vezető kutatója azonban arról beszélt lapunknak, a donorkonferencia megítélése az arab országban nem éppen pozitív. A szakértővel a tizenegy éve tartó polgárháborúról is beszélgettünk.

2022. 05. 10. 18:33
Syrian refugees' struggle for survival
Syrian refugees' struggle for survival Fotó: Europress/AFP/MUHAMMED SAID
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

El kell kerülni, hogy a közel-keleti vagy az észak-afrikai problémák kezelésének elmulasztása esetén az Európai Unió egyszerre és párhuzamosan több biztonsági kihívással szembesüljön

– hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szíriát és régiójának megsegítését célzó hatodik, május 9. és 10. között, Brüsszelben megtartott nemzetközi donorkonferencia fontosságát. Az esemény részeként az Európai Bizottság egymilliárd, 2023-ig pedig további 1,56 milliárd eurót szán a szíriaiak támogatására. A segítségnyújtásból hazánk is kiveszi részét: Szijjártó Péter ismertette, Magyarország 1085 egy évre szóló, államilag finanszírozott egyetemi ösztöndíjas helyet ajánlott fel szíriai, libanoni, török, jordániai, egyiptomi és iraki fiatalok számára 3,3 milliárd forint értékben. Hozzátette: a magyar kormány kilenc fejlesztési programot hajt végre 6,3 milliárd forintos értékben Szíriában, valamint a szíriai menekülteket befogadó országokban. A programok kórházak felújítását és működtetését, iskolák fenntartását, valamint munkahelyteremtést foglalnak magukban.

A polgárháború dúlta arab ország újjáépítését azonban nehezítik a nyugati országok és a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim közötti nézeteltérések.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közölte, a szíriai államfőre további politikai nyomást kell gyakorolni, ráadásul az arab országban sem éppen pozitív a donorkonferencia fogadtatása.

A donorkonferenciát a szíriai kormány azért utasítja el, mert a rendezvényre Damaszkusz nem kap meghívást, ez pedig újratermeli a kormány gyenge nemzetközi legitimitását

– magyarázta a Magyar Nemzet megkeresésére Szalai Máté, a KKI vezető kutatója.

9 civilians killed in YPG/PKK rocket attack in northwestern Syria
Romokat takarítanak el az észak-szíriai al-Bab településen. Fotó: AFP/Anadolu Agency/Bekir Kasim 

A szakértő hozzátette, az európai vezetők jellemzően bírálják a rendezvényen az Aszad vezette kormányzatot. A szíriai külügyminisztérium a közleményében átpolitizáltnak nevezte a konferenciát, ahol idén az elnök első számú szövetségese, Oroszország sem vehetett részt. A nyugati államok és Szíria között továbbá a humanitárius és fejlesztési források elosztásával kapcsolatban sincs egyetértés.

A donorok szeretnék maguk megválogatni, hogy milyen civil szervezeteken és hálózatokon keresztül juttatják el a segélyeket a helyi közösségek számára, ezzel szemben viszont Damaszkusz csak az olyan NGO-kat látná szívesen a folyamatban, amelyekkel jó viszonyt tud fenntartani

– mondta Szalai Máté.

Idén márciusban tizenegyedik évébe lépett a szíriai polgárháború, amely a KKI munkatársa szerint gyakorlatilag befagyott. Szalai Máté elmondta, az ország északi felében fekvő Idlíb tartomány egy részét dzsihadista és szélsőséges csoportok uralják, amellyel a damaszkuszi kormány érdemben nem tud mit kezdeni.

Egy nagyobb szabású offenzíva nagyon sok erőforrást igényelne, ráadásul a területre zsúfolódott mintegy hárommillió belső menekült miatt valószínűleg hatalmas emberveszteséggel járna

– tette hozzá.

A szakértő elmondta, az ország területének egynegyedét továbbra is a kurd vezetésű, északkelet-szíriai autonómia uralja, ami az amerikai és orosz támogatásnak köszönhetően egyelőre stabil. Szíria kétharmadát pedig sikerült visszaszereznie az Aszad-kormánynak, Szalai Máté azonban hangsúlyozta, újra és újra felröppennek hírek kisebb helyi rezsimellenes akciókról. Hozzátette, bár egyre több közel-keleti állam ismeri el a szíriai kormányt, áttörést még nem sikerült elérni, például az Arab Ligába sem engedték még vissza a polgárháborút túlélő elnököt.

Menekültkérdés a török politikában. Egy év múlva, 2023 júniusára tűzték ki Törökországban az államfő- és parlamenti választást, amelyre a politikusok már nagy erőkkel készülnek. Szalai Máté elmondta, a török társadalom érezhetően egyre menekültellenesebbé válik, emiatt éppen a szíriaiak helyzete lesz a választási kampányok központi kérdése. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt héten arról számolt be, olyan terven dolgozik a kormány, amelynek segítségével egymillió, önkéntesen jelentkező szíriai menekült térhetne vissza hazájába. Ankara szerint mintegy félmillióan már hazatértek Szíriába önkéntesen, Szalai Máté azonban arra hívta fel a figyelmet, erre nem állnak rendelkezésre kézzelfogható bizonyítékok. Az ENSZ tavaly 36 ezer menekült visszatéréséről számolt be. Szakértők egyébként megkérdőjelezik, át lehetne-e telepíteni egymillió szíriait azokra a szíriai területekre, amelyeken a török befolyás érvényesül. – Az ellenzék azt ígéri a választóknak, hogy kormányváltás esetén Törökország megállapodna a szíriai kormánnyal az összes menekült hazaküldése érdekében – magyarázta a KKI munkatársa.

Borítókép: Szíriai menekültek (Fotó: Europress/AFP/Muhammed Said)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.