Új fejezet kezdődhet Magyarország és Vietnam kétoldalú kapcsolataiban

Vuong Dinh Hue, a vietnami politbüro egyik legbefolyásosabb politikusa érkezik hazákba, vizitje várhatóan a kétoldalú kapcsolatok további elmélyülését eredményezi.

2022. 06. 25. 6:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgyűlés elnöke, Vuong Dinh Hue vezetésével magas rangú vietnami delegáció érkezik jövő hétfőn Budapestre, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytassanak a magyar minisztériumok vezetőivel, illetve találkozzanak a magyarországi vietnami közösség és más európai üzleti körök képviselőivel. A hétfőn Kövér László házelnökkel is tárgyalóasztalhoz ülő Vuong Dinh Hue rendkívül befolyásos politikusnak számít a délkelet-ázsiai országban: 

a 65 éves politikus 2011 és 2013 között pénzügyminiszterként, 2016 és 2020 között pedig miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett, tagja továbbá a Vietnami Kommunista Párt központi bizottságának is.

A kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődnek Magyarország és Vietnam között, ezt a kölcsönös magas rangú vizitek is bizonyítják: legutóbb idén januárban járt magyar delegáció Hanoiban, 2020-ban pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen adta át átadta a vietnami magyar nagykövetség új, kibővített konzuli hivatalát a fővárosban. A tárcavezető ekkor arról is beszélt: a gazdasági együttműködés olyan szorossá vált a két ország között, hogy még a koronavírus-járvány kitörésének évében is – amikor minden gazdasági mutató lefelé mutatott – hatvan százalékkal növekedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom mértéke. A két ország egyébként 2018-ban a stratégiai partnerség szintjére emelte a kétoldalú kapcsolatokat. Akkor Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára látogatott Budapestre: 

a vietnami politbüro legmagasabb pozícióját betöltő politkus egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy egy általános, mindenre kiterjedő partnerség létrehozásra kell törekedni Magyarország és Vietnam között.

Orbán Viktor utoljára 2017 szeptemberében járt Hanoiban. Akkor a magyar miniszterelnök kifejtette: Magyarország azért választotta Vietnamot térségi stratégiai partnerének, mert hosszú ideje jó a diplomáciai együttműködés a két ország között, továbbá mert mintegy háromezer olyan vietnami állampolgár van, aki az iskolai képzettségét Magyarországon szerezte, Magyarországon pedig él egy becsületes és szorgalmas családokból álló többezres vietnami kolónia. A magyar miniszterelnök azt is kiemelte, hogy stratégiai elemzők szerint a következő harminc évben Vietnam lesz a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa.

 

Magyarország és Vietnam 1950. február 3-án létesített diplomáciai kapcsolatot. 2010 áprilisában a magyar Országgyűlésben megalakult a Magyar–Vietnami Baráti Tagozat. A vietnami nemzetgyűlésben 2011 novemberében jött létre a Vietnami–Magyar Baráti Társaság. Rendszeresek a kontaktusok a két ország törvényhozása között. 2015. február 20-án újjáalakult az Országgyűlés Magyar–Vietnami Baráti Csoportja, melynek elnöke Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Magyarország az Európai Unióban az elsők között hagyta jóvá az Európai–Vietnami Szabadkereskedelmi Megállapodást (EVFTA) és az Európai–Vietnami Beruházásvédelmi Megállapodást (EVIPA). Magyarországot és Vietnamot jelenleg is számos kétoldalú megállapodás köti össze, Vuong Dinh Hue vizitjét követően pedig várhatóan még szorosabbá válik a két ország együttműködése.

 

Borítókép: Vuong Dinh Hue, a vietnami nemzetgyűlés elnöke (Forrás: Vietnam budapesti nagykövetsége)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.