Von der Leyen: Fel kell készülni a további gázszállítási zavarokra

Orbán Viktor a brüsszeli csúcstalálkozót követően úgy nyilatkozott: a háborús infláció egyetlen ellenszere a béke.

Magyar Nemzet
2022. 06. 24. 21:11
MACRON, Emmanuel; VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Brüsszel, 2022. június 23. Emmanuel Macron francia elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b-j) sajtóértekezletet tart az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának elsõ napján, 2022. június 23-án. Az Európai Unió tagországainak vezetõi megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról. MTI/AP/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A háborús infláció egyetlen ellenszere a béke. Mi a béke pártján állunk!” – írta hivatalos közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök, miután véget ért pénteken az uniós tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. A tanácskozás első napján a vezetők megállapodtak Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státusának megadásáról, amit Charles Michel, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke történelmi pillanatnak nevezett. A Kreml ugyanakkor úgy rea­gált a döntésre: Moszkva és Brüsszel kapcsolatait már nehéz tovább rontani.

Az Európai Unió bővítésén túl a vezetők a csúcstalálkozó zárónapján leginkább az orosz–ukrán háború miatt keletkezett gazdasági válságról tárgyaltak, amelynek hatására Európa-szerte a magasba szöktek az élelmiszer- és energiaárak. 

Az Európai Tanács azzal a következtetéssel zárta ülését, hogy az Európai Bizottsággal együtt minden lehetséges lépést meg kell tenni az uniós országok energetikai együttműködésének elősegítésére.

Fel kell készülni az Európába irányuló orosz gázszállítások további zavaraira, ezért az Európai Bizottság közös európai keresletcsökkentési terven dolgozik, amelyet a testület ­júliusban mutat be a tagállami vezetőknek

– számolt be róla Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

– Az EU 300 milliárd eurónyi forrást biztosít az energiaellátás diverzifikálására, az energiahatékonyság növelésére és a zöld, megújuló energiaforrások biztosítására – tette hozzá azok után, hogy több vezető is cselekvésre sürgette Brüsszelt. 

Ha ezen a nyáron nem készülünk közösen a télre, akkor nagy a veszélye annak, hogy ezen a télen komoly problémákkal kell szembenéznünk

– fogalmazott Alexander De Croo belga miniszterelnök. Közölte továbbá, hogy kormánya támogatja az energiahordozók közös beszerzésére vonatkozó európai bizottsági javaslatot, valamint az árak plafonjának közös megállapítását is.

A gáz- és energiaárak felső korlátjáról szóló javaslattal Mario Draghi olasz miniszterelnök állt elő, aki elmondta, a kérdés a vasárnap Németországban kezdődő G7-csúcstalálkozó egyik napirendi pontja is. 

Az olasz kormányfő azt is javasolta, júliusban tartsanak rendkívüli uniós ülést, hogy megpróbáljanak széles körű egyetértésre jutni a tervvel kapcsolatban, de ehelyett az Európai Bizottság úgy döntött, szeptemberre készít jelentést az árak plafonját érintő elképzelésről. – Ezt az uniós vezetők az októberre tervezett rendes csúcstalálkozón vitatják meg – nyilatkozta Mario Draghi. 

A brüsszeli csúcs zárónapján a vezetők mindemellett arról is megállapodtak, hogy ­Emmanuel Macron francia elnök ötlete alapján együttműködési fórumot hoznak létre azokkal az országokkal, amelyek nem tagjai az EU-nak vagy tagjelölti státust kaptak – írta meg az MTI.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (balról jobbra) sajtóértekezletet tart az EU kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2022. június 23-án (Fotó: MTI/AP/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.