időjárás 35°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csehország is kivenné részét Ukrajna újjáépítési munkálataiból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.07.04. 15:08 2022.07.04. 15:30
Csehország is kivenné részét Ukrajna újjáépítési munkálataiból

Fontos, hogy Ukrajna háború utáni újjáépítésében cseh cégek és szervezetek is részt vehessenek – szögezte le hétfőn a cseh kormányfő a prágai repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján. Petr Fiala az Ukrajna újjáépítéséről Luganóban tartandó nemzetközi konferenciára indulva elmondta:

kormánya továbbra is hadifelszerelésekkel és az ukrán katonai technika javításával fogja segíteni Kijevet, hogy visszaverje az orosz támadásokat. Az ukrajnai háború az egyik kiemelt témája lesz a július elsején kezdődött soros cseh uniós elnökségnek is.

Fiala hozzátette: a háború utáni újjáépítésre már a harcok befejezése előtt fel kell készülni. Hangsúlyozta: Ukrajna talpra állításához nem elég egyetlen ország, sem az egész Európai Unió, hanem abban „a demokratikus világ összes kulcsszereplőjének részt kell vennie, például az Egyesült Államoknak, Kanadának és Ausztráliának is”, illetve számítanak a nagy nemzetközi társaságokra és bankokra.

Az újjáépítés prioritásait és a kulcsfontosságú feladatokat maguknak az ukránoknak kell meghatározniuk

– mondta a kormányfő.

Emellett – emelte ki – fontos, hogy Luganóban személyesen Denisz Smihal ukrán kormányfő is jelen lesz, akivel kétoldalú egyeztetéseket is folytat majd.

Borítókép: A hajnali orosz rakétatámadásban megrongálódott iskolaépület romjait takarítják el munkások Harkivban 2022. július 4-én (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Háború Ukrajnában

Nem az éhező országokba szállítják az ukrán gabonát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.