Kijev szerint Moszkva felelős a halálos légicsapásért

Dmitro Kuleba arra kérte Ukrajna nemzetközi partnereit, bélyegezzék terrorista államnak Oroszországot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 29. 16:09
null
Harkiv, 2022. július 29. Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút állítanak fel, hogy az orosz állásokat lõjék a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 28-án. MTI/EPA/SERGEY KOZLOV Fotó: SERGEY KOZLOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna tagadja, hogy felelős volna a Donyeck megyei börtönt ért rakétatámadásért: Oroszország csak a fogvatartottak kínzását és kivégzését akarja eltussolni azzal, hogy Ukrajnát okolja a negyven ukrán hadifogoly halálát okozó csapásért – közölte az ukrán vezérkar pénteken.

Az orosz megszállók ezúttal is csak bűnös céljaikat követték – azaz, hogy Ukrajnát háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják meg

 – áll a közleményében.

Az orosz védelmi minisztérium péntek reggel jelentette be, hogy az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetővel célzott támadást intéztek a donyecki szakadár térségben lévő börtönre. Az Olenivka települést érő csapásokban legkevesebb negyven ukrán fogoly életét vesztette, és 75-en megsebesültek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken Twitter-bejegyzésben leszögezte, hogy a támadást az orosz hadsereg követte el, és arra kérte Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy „határozottan ítéljék el a nemzetközi humanitárius jognak ezt a fajta brutális megsértését, és bélyegezzék terrorista államnak Oroszországot”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának közlése szerint pénteken ellátogatott az Odesszától délre fekvő Csornomorszk kikötővárosba, ahol bejelentette: készen állnak arra, hogy újraindítsák a gabonaszállítást a Fekete-tengeren. Mint elmondta, erről mind az ENSZ-t, mind Törökországot értesítették, amint arról is, hogy az ukrán hadsereg megteremtette a megállapodással kapcsolatos biztonsági feltételeket.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter eközben Odessza kikötőjében újságíróknak elmondta: tizenhét teherhajót már meg is töltöttek, a tizennyolcadikat pedig éppen a sajtótájékoztató közben töltötték. Ezek mindegyike egész eddig orosz blokád alatt volt, most viszont már csak a nemzetközi partnerek jelzésére várnak, hogy a múlt héten Isztambulban aláírt megállapodás értelmében elindíthassák a hajókat. Kubrakov kiemelte, hogy amennyiben a kezdeményezés valóban működni fog, akkor enyhíteni tudják a világszerte tapasztalható élelmiszerár-emelkedést.

Az infrastrukturális miniszter, aki maga írta alá az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, kifejezte abbeli reményét, hogy az első hajók még a héten elhagyják a kikötőket.

 

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút állítanak fel, hogy az orosz állásokat lőjék a kelet-ukrajnai Harkiv térségében 2022. július 28-án (Fotó: MTI/EPA/Sergej Kozlov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.