Lapozó: Rekordon a gáz ára Spanyolországban

Vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettát dob piacra egy amerikai gyógyszergyár · Spanyolország júniusban történelmi mennyiségű gázt vásárolt Oroszországtól · Svédország elfogadja az atomfegyverek fontosságát · A gázárplafon mellett is rekordon a gáz ára Spanyolországban · Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 12. 14:15
null
Nagykapos, 2014. szeptember 2. A szlovákiai Nagykapos (Velké Kapusany) határában létesített kompresszorállomás 2014. szeptember 2-án, ahol az ukrán éves földgázfelhasználás 20 százalékát fedezni képes szállítási kapacitással rendelkezõ gázvezeték-összeköttetést helyezetek üzembe. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettát dob piacra egy amerikai gyógyszergyár

Az Írországban bejegyzett amerikai gyógyszergyártó vállalat, a Perrigo hétfőn bejelentette, hogy leányvállalata, a HRA Pharma elindította a hivatalos engedélyezési eljárást a vény nélkül kapható új fogamzásgátló tablettája, az Opill amerikai forgalmazására. Az Opill szájon át szedhető, szintetikus progesztogén alapú, ösztrogén nélküli tabletta, amelyet a klasszikus fogamzásgátló tablettákhoz hasonlóan naponta kell szedni. Engedélyezése esetén az Opillt bárki megvásárolhatja majd az amerikai hipermarketekben és drogériákban is.

A fogamzásgátló tabletták 1973 óta kaphatók az amerikai patikákban, azonban szigorúan orvosi vényhez kötött készítményként. A HRA Pharma stratégiai műveletekért és innovációért felelős igazgatója, Frédérique Welgryn kifejtette, hogy a vállalat már hét éve dolgozik az Opill tabletta fejlesztésén. Az USA nem az első ország lenne, amely vény nélkül engedélyezné a fogamzásgátló tabletta árusítását. Brazíliában, Mexikóban, Portugáliában és Törökországban már szabadon elérhetők ezek a gyógyszerek. 

Forrás: bfmtv.com

Spanyolország júniusban történelmi mennyiségű gázt vásárolt Oroszországtól

Annak ellenére, hogy a Pedro Sánchez vezette baloldali kormány támogatja az orosz gázcsap teljes elzárását, júniusban soha nem látott mennyiségű gázt vásárolt az oroszoktól. A spanyol gázrendszert működtető Enagás statisztikai adatai szerint júniusban Spanyolország második legfőbb gázbeszállítója Oroszország volt az Egyesült Államok után. A dokumentumok szerint 8 752 gigawattóra gáz érkezett Oroszországból, ami az egy évvel ezelőtt importált mennyiség négyszeresét jelenti, akkor 2 163 gigawattórányi energiahordozót szállítottak le az ibériai országnak. Az Algériával kirobbant diplomáciai konfliktus miatt az onnan érkező gáz mennyisége több mint 41 százalékkal esett vissza úgy, hogy néhány hónappal ezelőtt a spanyol kormány még őt jelölte meg legfőbb beszállítójaként. Az eredeti terv az volt, hogy Algír segítségével fogják csökkenteni Spanyolország és Európa orosz gázfüggőségét. 

Forrás: eleconomista.es

Svédország elfogadja az atomfegyverek fontosságát

A NATO-országok nagykövetei július 5-én aláírták Svédország és Finnország csatlakozási jegyzőkönyvét a szervezet brüsszeli központjában, ezzel a két ország hivatalosan is megkapta a védelmi szövetség meghívotti státuszát. A héten nyilvánossá tették azt a levelet, amelyet a svéd külügyminiszter adott át a NATO főtitkárának, közvetlenül az aláírási ceremóniát követően. Az Ann Linde által jegyzett levélben szerepel, hogy Svédország vállalja, hogy elegendő költségvetési forrást különít el ahhoz, hogy a szövetségi tagság esetén teljesíteni tudja a vállalásait polgári, katonai és biztonságpolitikai szempontból. Az írás továbbá ígéretet tesz Svédország terrorizmus elleni munkájára. A Jens Stoltenbergnek címzett levél szövege leszögezi, hogy Svédország elfogadja a NATO biztonsággal és védelemmel kapcsolatos megközelítését, amely magában foglalja az atomfegyverek alapvető szerepét. 

Forrás: SVT

Rekordon a gáz ára Spanyolországban

Hiába vezették be a gázárplafont, sorra dönti a rekordokat az áram ára Spanyolországban. Kedden több mint 303 euróba kerül a villamosenergia megawattóránként, amire március óta nem volt példa. Ráadásul ez a legmagasabb összeg azóta is, hogy bevezették az átlag 50 eurós gázárplafont. Tavaly ugyanekkor 147 eurót kellett fizetni az áramért megawattóránként, ami azt jelenti, hogy az áram 249 százalékkal drágult az egy évvel ezelőtti árhoz képest. Az ibériai gázpiacot felügyelő Mibgas hangsúlyozza, hogy ha nem lenne a gázárplafon, akkor további 44 euróval kerülne többe az áram Spanyolországban. Hozzátették, hogy a növekedés ellenére a legtöbb európai országhoz képest jelenleg mind a spanyol, mind a portugál piacon olcsó az áram. Teresa Ribera ökológiai átalakulásért felelős miniszter a kánikulára való tekintettel ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki használja óvatosan és észszerűen az áramot, ugyanis csak a klímaberendezések gazdaságos üzemeltetésével több tíz euró takarítható meg. 

Forrás: rtve.es

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.