Soros György vagyonkezelője szerint elkerülhetetlen a recesszió

Mégsem ért egyet azokkal a piaci előrejelzésekkel, amelyek szerint már jövőre súlyos visszaesés várható.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 07. 01. 11:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai gazdaságot sújtó recesszióról szóló párbeszéd egyre kevésbé arról szól, hogy bekövetkezik-e, hanem inkább arról, hogy mikor. Dawn Fitzpatrick, a milliárdos Soros György vagyonkezelője legalábbis többnyire nem vitatja ezt – írja a Tűzfalcsoport.

Egy nemrégiben, David Rubenstein befektetővel a Bloomberg Wealth talkshow-jában adott interjújában arról beszélt, hogy az infláció és az emelkedő kamatlábak miatt a recesszió „elkerülhetetlen”, de a piac elfelejt valamit.

A fogyasztók itt, az USA-ban rendkívül jó állapotban vannak

– mondta Fitzpatrick, a Soros Fund Management vezérigazgatója és befektetési vezérigazgatója, amely a fedezeti alapként való működés után most családi irodaként működik.

Az április végén felvett interjúban Fitzpatrick több fontos tényezőt is felvázolt, amelyek szerinte egy viszonylag mérsékelt recesszióhoz vezethetnek az amerikai átlagfogyasztó számára. És bár Fitzpatrick elmondta, hogy szerinte a recesszió szinte garantált, nem ért egyet azokkal a piaci előrejelzésekkel, amelyek szerint már jövőre súlyos visszaesés várható.

Ha megnézzük, hogy a piacok mit áraznak itt be, akkor [a recessziót] meglehetősen hamar, 2023-ra várják, attól függően, hogy milyen eszközosztályokat nézünk. Úgy gondolom, hogy a piacok tévedhetnek

– mondta Fitzpatrick, hozzátéve, hogy az amerikai fogyasztók ereje elég lehet ahhoz, hogy elkerüljék a súlyos recessziót.

A korábbi visszaesésektől eltérően sok amerikai fogyasztó továbbra is élvezi a világjárvány korszakának fiskális ösztönző programjai során felhalmozott nagy megtakarítások előnyeit. Ez azt jelenti, hogy sok amerikai eddig képes volt tartani a fizetési kötelezettségeit, annak ellenére, hogy az infláció miatt az áruk és szolgáltatások árai az Egyesült Államokban idén átlagosan 8,3 százalékkal emelkedtek – olvasható a blogoldalon.

Fitzpatrick rámutatott, hogy az amerikaiak megtakarításainak idei növekedése annak ellenére következett be, hogy a béremelések nem tudtak lépést tartani az inflációval. Sok vállalat emelte idén a béreket, de egyes alkalmazottak számára nem eléggé ahhoz, hogy megbirkózzanak az emelkedő árakkal, ami az első jelek szerint arra utal, hogy az amerikai fogyasztók világjárvány-korszakbeli megtakarításai kezdenek elfogyni.

Fitzpatrick szerint azonban az amerikaiak többségének még mindig van elég megtakarítása a bankban ahhoz, hogy átvészelje az inflációs nyomást, ami a viszonylag alacsony munkanélküliségi rátával együtt kevésbé teszi valószínűvé a súlyos recessziót.

Az emberek sokkal, de sokkal gyorsabban törlesztik a hitelkártyáikat, mint a járvány előtti időszakban

– mondta Fitzpatrick.

A banki vezetők hasonló fogyasztói erőt észleltek ügyfeleik számláin, amelyek közül sokan megnőttek az elmúlt évben. „Az ügyfeleink egyenlegein több pénz van. Áprilisban az egyenlegük márciushoz képest nőtt, márciusban pedig a tavalyi év közepéig visszamenőleg nőtt” – mondta Brian Moynihan, a Bank of America vezérigazgatója a CNBC Squawk Box című műsorának adott interjúban.

Más közgazdászok, köztük Jason Furman, a Harvard Egyetem munkatársa megjegyezték, hogy az amerikai fogyasztók kitartó ereje az emelkedő árak ellenére is különbséget jelenthet egy súlyos és egy mérsékelt recesszió között.

A Goldman Sachs befektetési bank elemzői szintén azt jósolják, hogy a világjárvány idején tapasztalt megtakarítási ráta és a magánszektor erős teljesítménye megakadályozhat egy súlyos visszaesést.

Fitzpatrick úgy véli, hogy az amerikai gazdaság az infláció és a Federal Reserve további kamatemelésének valószínűsége ellenére is ezekre az erőkre támaszkodhat a súlyos recesszió elkerülésében

A kamatemelések lassítani fogják a gazdaságot, és hatással lesznek az inflációra, de az amerikai gazdaság rendelkezik néhány beépített lengéscsillapítóval

– mondta.

Amit Soros vagyonkezelője elfelejt, az az, hogy milyen hatással van az emberek, és különösen a családok mindennapi életére az infláció, az üzemanyagárak és energiaárak emelkedése. Hiába emelik egyes cégek a munkavállalóik fizetését tíz százalékkal, ha az infláció megközelíti ezt a 8,3 százalékos áremelkedésekkel. Nincsenek előrébb, de ez természetesen a dúsgazdag elitet hidegen hagyja, hiszen ők ezt nem érzik meg ugyanúgy, mint az átlagemberek.

A Soros Alapkezelő befektetési igazgatójaként is ismert (CIO) Fitzpatrick korábban a bitcoinról és a központi banki digitális valuták (CBDC) által a kriptoiparra gyakorolt ​​hatásáról is beszélt a Bloomberg Front Row-nak adott interjújában.

Ebben kifejtette, hogy a bitcoint árunak tekinti, és kijelentette:

Ha a bitcoinra gondolunk, nem hiszem, hogy ez egy valuta. Szerintem ez egy árucikk, de könnyen tárolható. Könnyen átvihető.

A Soros Alapkezelő igazgatója úgy véli, hogy egyes befektetők az aranytól a bitcoin felé mozdulnak el, ami a kriptovaluta melletti egyértelmű kiállásként is értékelhető.

Soros György házi blogján, a Project Syndicaten arról értekezett, miszerint meg kell törni a kereskedelmi bankok kartelljét. Immáron köztudott, hogy a bitcoin és a blokklánc-technológia megjelenésével mindenki próbálja kihasználni a lehetőségeket.

Elsősorban hatalmas pénzeket mozgatva és leginkább a bizonytalanságokból még nagyobbakat nyerve a folyamatokon. Jelenleg, ha valaki pénzt akar elektronikusan mozgatni, azt a SWIFT-rendszeren keresztül teheti meg. Ezt a status quót támadta meg minap hat globális bank (Bank of China, Bank of New York Mellon, Deutsche, Standard Chartered és BNP Paripas) egy önálló zárt rendszer kiépítésével.

Nemcsak a bankok, hanem olyan multinacionális cégek, mint a Facebook vagy Ripple is tervezi kihasználni a blokklánc-technológiát, ezzel megtörve a SWIFT-rendszert. Persze olyan globális hatalmak, mint Oroszország és Kína sem tétlenkednek, konkurens platformot terveznek létrehozni, hogy megtörjék a jelenleg is működő rendszert. Látszik, hogy nagyon sokan rámozdultak az új technológiákra, és jelenleg úgy tűnik, hogy inkább káoszt és rivalizálást hoz, mintsem stabilitást.

Azonban ahhoz, hogy még több pénz csatornázódjon be az új kriptovilágba, az állami adóbevételekre is rátennék a kezüket. Méghozzá adókedvezmények formájában. Például úgy, hogy a piaci szereplőknek lehetőségük lenne előre kifizetni az adójukat. Ezzel a különös „megtakarítási” formával még több pénzt ki lehetne csatornázni a kereskedelmi bankoktól, még nagyobb kényszerhelyzetbe juttatva őket. Viszont belekeverni a fiskális politikát (ráadásul egy évvel előre megfizetett adóról beszélünk) egy kvázi láthatatlan rendszerbe újabb kockázatot jelenthet.

Ugyanis a blokklánc-technológia segítségével mondhatni nyitott könyvről beszélünk, így mindenki minden tranzakciót láthat. Nem beszélve a rendszer nem tökéletes mivoltáról, a pénz könnyen el is tűnhet a legrosszabb esetben – teszi hozzá a Tűzfalcsoport.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Dawn Fitzpatrick (Fotó: YouTube/David Rubenstein)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.