Andrzej Duda: Ukrajna egész Európát védelmezi

A Lengyelország előtt álló legnagyobb probléma az eddig Oroszországból importált kőszén beszerzése a lengyel elnök szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 02. 15:25
DUDA, Andrzej; PAHOR, Borut
Varsó, 2022. május 20. Andrzej Duda lengyel elnök Borut Pahor szlovén államfõvel tartott megbeszélésén Varsóban 2022. május 20-án. MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek Fotó: Mateusz Marek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna egész Európát védelmezi az orosz agresszióval szembeni hősies ellenállással, és ha elesik, Moszkva tovább terjeszkedik Közép-Európa felé − jelentette ki a lengyel államfő egy keddi német lapinterjúban.

Andrzej Duda a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban közölt interjúban hangsúlyozta, hogy a más népek alárendeléséről szóló nagyorosz birodalmi eszme nemcsak Vlagyimir Putyin orosz elnök gondolkodását határozza meg, hanem átitatja az orosz társadalom jelentős részét.

Így még az is előfordul, hogy orosz újságírók a lengyelországi − az ország középső részén, Varsótól nyugatra fekvő − Kaliszig húzódó Oroszországról fecsegnek − tette hozzá.

Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna Lengyelországot és Európát, így Németországot is védi. Ha pedig „hősies ellenállásuk Putyin birodalmi terveivel szemben” elbukik, közvetlenül fenyegetné Lengyelországot és a balti államokat az orosz befolyási övezet közép-európai irányú kiterjesztésének veszélye − fejtette ki a legnagyobb lengyel kormánypárt, a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) politikusa.

Ezt a veszélyt ma Ukrajnának köszönhetően sikerül megfékezni, de sajnos a jövőben is aktuális lesz

− tette hozzá Andrzej Duda. Mint mondta, az egyetlen megoldás a biztonságunk megerősítése, mert így a potenciális agresszornak kevésbé éri meg támadni. „Ukrajna példája éppen azt mutatja, hogy mire képes egy ország, amely jól felkészült a védekezésre” − tette hozzá a lengyel államfő.

Kifejtette: ugyancsak az Ukrajna elleni orosz agresszióval függ össze Lengyelország egy másik súlyos problémája, a télre szánt kőszén fenyegető hiánya.

A szenet eddig jórészt Oroszországból importálták, és háztartások millióit fűtötték vele.

„A kormány legnagyobb gondja így az Ukrajna elleni orosz háború miatt fenyegető hiány elhárítása, az ellátás biztosítása” − mondta Andrzej Duda, megjegyezve, hogy az európai uniós éghajlatvédelmi célok elérése eddig is nagy kihívás volt Lengyelországnak, és a háború mindent még bonyolultabbá tett.

A többi között arról is szólt, hogy mindig is ellenezte az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő, Ukrajnát és Lengyelországot megkerülő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszert, és soha nem hitte el Angela Merkel volt német kancellár azon állítását, miszerint a két vezetékpárból (a 2011 óta működő Északi Áramlat-1-ből és a 2021 végén befejezett, de a háború miatt végül üzembe nem állított Északi Áramlat-2-ből) álló fejlesztés tisztán üzleti alapú beruházás. Mint mondta, a volt kancellárral folytatott megbeszélések sokaságán, éveken keresztül mindhiába igyekezett jelezni, 

hogy az Északi Áramlat valójában Európának káros, ránk, lengyelekre pedig gyilkos hatású. Ez a vezetékrendszer a kulcs az európai piac orosz dominanciájához, és ezt Lengyelország számos szomszédja is így látta − mondta Andrzej Duda a FAZ-nak.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (Fotó: MTI/EPA/PAP/Mateusz Marek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.